Home | De Rottweiler zonder staart: een fantastische hond

De Rottweiler zonder staart: een fantastische hond

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rottweiler is een redelijk grote en sterke hond die stevig is gebouwd. Het is een zelfverzekerde en rustige hond die van nature erg waaks is. Helaas heeft de Rottweiler het imago dat hij agressief is. Dit ligt echter meer aan het baasje en hoe hij de hond opvoedt. De Rottweiler is goed gespierd en zijn lichaam wat gedrongen.

Zijn kop is breed, evenals zijn snuit. Hij heeft een staart van een normale lengte die in het verlengde van de rug wordt gedragen. Echter zie je ook wel eens dat de Rottweiler geen staart heeft. Hoe dat precies zit, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

Couperen

Couperen betekent dat uitstekende lichaamsdelen bij een dier, bijvoorbeeld de oren of de staart, verwijderd worden. Dit kan verschillende redenen hebben. Bij honden wordt het bijvoorbeeld gedaan om esthetische of cosmetische redenen, maar couperen kan ook gedaan worden om beschadigingen aan andere lichaamsdelen te voorkomen.

Bovendien is het ook wel makkelijk, want een hond die geen staart heeft kan geen koffiekopjes van de tafel of fotolijstjes van de vensterbank zwiepen. Bij de Rottweiler werd vroeger wel eens de staart gecoupeerd en soms ook de oren. Dat vond men namelijk stoer en mooi staan. De Rottweiler heeft het imago dat hij agressief kan zijn.

Hoe werkt het?

Inmiddels worden Rottweilers niet meer gecoupeerd. In Nederland niet tenminste, want daar is het zelfs verboden. Vroeger waren er echter verschillende manieren om de staart van de Rottweiler te couperen. Meestal gebeurde het al meteen wanneer de puppy nog maar een paar dagen oud was. Het staartje werd dan gewoon met een schaar afgeknipt.

Dat gebeurde dan gewoon zonder verdoving. De wond werd vervolgens gehecht of dichtgeschroeid. Een andere manier die wel eens werd gebruikt, was de staart afbinden met bijvoorbeeld een elastiekje. Uiteindelijk stierf het uiteinde dan af, waardoor hij eraf viel.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rottweiler wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verboden

Zoals hierboven al wordt vernoemd, is het tegenwoordig verboden om de staart van de Rottweiler de couperen. Dat is nog niet zo heel lang. Naast het verwijderen van de staart is het ook verboden om de oren van de Rottweiler te couperen. Het is al langer verboden om de oren te couperen dan om de staart te verwijderen.

Je mag namelijk sinds 1 oktober 1996 niet meer de oren van een Rottweiler couperen. Ongeveer vijf jaar later, namelijk sinds 1 september 2001 is het ook verboden om de staart te verwijderen. Als je met je Rottweiler mee wil doen aan tentoonstellingen, wedstrijden of keuringen, dan kan dat niet wanneer de staart van de hond is verwijderd.

Amerika

In Nederland is het dus verboden dat de staart van de Rottweiler gecoupeerd wordt, maar dat is niet in alle landen het geval. Er zijn echter ook landen waarbij het bijvoorbeeld wel toe is gestaan dat de staart wordt gecoupeerd, maar niet de oren. Een voorbeeld van een land waar het nog gewoon is toegestaan dat de staart van de Rottweiler wordt gecoupeerd, is Amerika.

Sterker nog, het is hier mode. De Amerikanen vinden het zelfs lelijk wanneer de Rottweiler nog een staart heeft. Het is hier dan ook toegestaan om de staart én de oren te couperen. Je ziet hier dan ook vaak dat de Rottweiler korte oren en een korte staart heeft, omdat dat daar de mode is.

Waarom couperen

Wat veel mensen zich afvragen, is waarom mensen ervoor kiezen om de staart van hun Rottweiler te couperen. Het is namelijk niet natuurlijk voor de hond en bovendien erg pijnlijk, zeker wanneer het niet wordt verdoofd. Het couperen van de staart kent echter een lange geschiedenis. De Romeinen deden het bijvoorbeeld ook al.

De reden hiervan was dat zij dachten dat er op deze manier hondsdolheid voorkomen kon worden. Daarnaast dachten zij dat het de rug zou versterken en dat de hond sneller zou worden wanneer hij geen staart zou hebben.

De Rottweiler werd vroeger gebruikt als waakhond. Daarbij was het fijn als hij zo weinig mogelijk uitsteeksel aan zijn lijf had. De dief of persoon tegenover wie de Rottweiler zijn eigendommen moest beschermen kon dan namelijk grip krijgen op deze uitsteeksels zoals dus de staart of de oren.

Wanneer de oren en de staart gecoupeerd waren, kon hij deze natuurlijk ook niet te pakken krijgen.

Financiële redenen

Daarnaast waren er ook nog financiële redenen om de staart van je Rottweiler te couperen. In Engeland hoefde er namelijk geen belasting betaald te worden voor honden die gebruikt werden als werkhonden. Zo’n werkhond kon je herkennen aan zijn gecoupeerde staart. Om deze reden werden veel honden ineens ‘gepromoveerd’ tot werkhond.

In 1796 werd deze maatregel afgeschaft, maar dat betekende niet dat het couperen ook stopte. Dit bleef namelijk gewoon voortbestaan.

Leer alles over jouw lieve Rottweiler

Wil je álles leren over jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Praktische redenen

Naast financiële en modieuze redenen, heeft het ook praktische redenen om de staart van je Rottweiler te couperen. Er blijft namelijk veel minder ontlasting en vuil hangen aan een gecoupeerde staart. Als er geen staart is, dan kan die natuurlijk ook niet vies worden. Vroeger was dit vooral heel erg praktisch wanneer de Rottweiler werd gebruikt als herdershond. Soms bleven zij dan namelijk lang in hun eentje bij de kudde en hadden ze weinig contact met mensen. Hierdoor kregen ze ook geen vachtverzorging.

Als het baasje dan na een tijdje zijn Rottweiler weer zag, was deze soms erg vies. Tegenwoordig wordt de Rottweiler echter niet meer zoveel gebruikt als werkhond, maar vooral als gezinshond. Hierdoor is het dus ook niet meer nodig dat de staart gecoupeerd wordt. Wanneer de staart wel gecoupeerd wordt, is dat dus vaak omdat de eigenaar dat mooi vindt.

Imago

Een Rottweiler zonder staart en oren ziet er agressiever uit dan een hond die wel gewoon nog zijn staart en oren heeft. Dit ras heeft sowieso al het imago dat hij agressief is en het couperen van de staart draagt hier dus sterk aan bij. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer mensen die het smakeloos en een marteling vinden om de staart van de Rottweiler te verwijderen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload