Home | De training van een Rottweiler

De training van een Rottweiler

⏱ Leestijd: 3 minuten

Overweeg je om een Rottweiler te kopen of heb je moeite met de training? Negeert je hond je en voert hij jouw opdrachten niet uit, maar snap je niet waarom? Ben je bang dat jouw Rottweiler agressief wordt? Dat is allemaal niet zo gek. Het trainen van een Rottweiler is namelijk zo makkelijk nog niet. Zeker wanneer je nog nooit eerder een hond hebt gehad, is een Rottweiler niet een gemakkelijk ras om mee te beginnen. Je leest hier alles over de training van een Rottweiler.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Rottweiler!

Het imago

Een Rottweiler wordt vaak neergezet als een agressieve hond. Echter ligt dit eerder aan de training dan aan de natuur van het dier. Dit ras is rustig, maar wel zelfverzekerd en beschermend. Dat is niet heel gek, want vroeger werd hij gebruikt als waakhond. Hij moest dan de boerderij en het vee beschermen, maar hij kreeg ook wel eens het geld van zijn baasje om zijn nek gehangen terwijl hij naar de kroeg ging. Hij moest dan natuurlijk wel van zich af kunnen bijten als dat nodig was. Hierdoor kan de Rottweiler nog steeds bekend staan als een hond die zelf graag de leiding neemt. Een consequente training is daarom erg belangrijk. Met deze tips komt dat helemaal goed.

Jong beginnen

Het belangrijkste is om te beginnen met de training wanneer de Rottweiler nog op een jonge leeftijd is. Je kunt maar beter meteen beginnen wanneer je de puppy krijgt. Het meeste succes haal je namelijk wanneer je begint te trainen bij een leeftijd tussen de 6 weken en de 6 maanden. Dit betekent niet dat je hem meteen kunstjes moet leren. Het kunnen namelijk ook kleine dingen zijn, zoals je hond belonen wanneer hij buiten plast of een koekje geven als hij in zijn mand is. Naarmate de hond ouder wordt, kun je ook meer tijd steken in zijn training. Hier is soms wat geduld en moeite voor nodig, maar dat is het helemaal waard. De Rottweiler is gelukkig een slimme hond die erg trouw is aan zijn baasje en deze tevreden wil houden.

De baas spelen

Tijdens zo’n training is het erg belangrijk dat je goed laat zien wie de baas is. Dit doe je door constante regels te hebben en deze consequent te handhaven. De Rottweiler moet zich dan natuurlijk aan deze regels houden. Als zijn gedrag beter wordt, staat daar ook een beloning tegenover. De Rottweiler kun je beter belonen bij goed gedrag dan straffen bij fout gedrag. Sowieso is het geen goed idee om de Rottweiler fysiek te corrigeren. Het is wel belangrijk dat je dominant gedrag vertoont bij de Rottweiler. Je moet echt de leiding hebben over de hond. Als de hond namelijk geen duidelijke leider voelt, dan heeft hij de neiging om zelf de leiding te nemen en dat is niet de bedoeling.

Socialiseren

Een goede socialisatie bij je Rottweiler is erg belangrijk en ook hier moet je al vroeg mee beginnen. Op deze manier leert de hond namelijk zijn plekje kennen en leert hij al snel hoe hij met andere mensen en dieren om moet gaan. Door dit op een jonge leeftijd aan te leren, kan hij op een latere leeftijd goed en vriendelijk met vreemden omgaan. Hij voelt zich van gewoon comfortabel in het bijzijn van dieren en mensen die hij eigenlijk niet kent. Socialiseren kan al door je pup mee te nemen naar het park waar andere honden zijn of door vrienden bij jou thuis uit te nodigen.

Rottweilers kunnen zich nog wel eens ongemakkelijk voelen wanneer er een onbekend iemand in hun territorium komt. Zorg daarom dat je puppy zich altijd op zijn gemak voelt voordat je hem in contact brengt met iemand anders. Wanneer elke sociale ervaring van jouw Rottweiler een positieve ervaring is, leert hij hoe hij om moet gaan met verschillende emoties, waaronder agressiviteit. Ze worden juist zelfverzekerd van zulke situaties.

Positief gedrag versterken

Bij Rottweilers is het heel belangrijk om positief gedrag de belonen. Door een actie meerdere keren te herhalen, komt het echt in hun systeem. De beste manier om je hond te trainen is dan ook door hem te belonen bij goed gedrag. Hierdoor gaat de Rottweiler het vaker herhalen en dan wordt het al snel een gewoonte. Je kunt je training nog effectiever maken door hem een spel te laten doen. Dat is ook wel handig omdat de Rottweiler dan actief bezig is. Hij kan namelijk al snel last krijgen overgewicht en dat is niet goed voor de hond.

Reageer op tijd

Timing is een belangrijk onderdeel van een goede training. Als je Rottweiler binnen plast, maar je ziet dat drie uur later pas, dan heeft het weinig zin om nog boos op hem te worden. De hond heeft dan namelijk geen idee waarom je boos bent. Deze dieren hebben een kortetermijngeheugen en ze zijn allang vergeten dat ze een paar uur geleden iets fouts hebben gedaan. Straffen is dus eigenlijk nutteloos. Sterker nog, het werkt averechts.

Eenvoudige commando’s

Het maakt niet uit hoe oud je Rottweiler is, je kunt het beste elke training beginnen met makkelijke commando’s. Dit kun je doen door behulp van oefeningen waar je positief op reageert. Zitten is het eerste commando dat een hond leert. Dit is een essentieel commando, omdat het kan zorgen voor veel rust tijdens het verdere verloop van de training. Om een commando aan te leren, moet je eerst de volledige aandacht van de hond hebben. Je kunt hierbij het beste je handen gebruiken en niet je stem verheffen. Wanneer jij je stem ineens verheft, zal de hond meteen op zijn hoede zijn omdat hij denkt dat hij alert moet zijn. Door je handen te gebruiken, zal hij naar je handen kijken en dus meer op jou focussen tijdens de training.

Geduld

Het belangrijkste tijdens de training van je Rottweiler is natuurlijk geduld. Dit is de sleutel tot een effectieve training. Houd dus je hoofd koel en blijf kalm.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De grootte van een Rottweiler

De grootte van een Rottweiler

De Rottweiler is niet een ras dat zomaar voor iedereen geschikt is. Het is namelijk best wel een grote hond. Daarnaast is hij ook heel sterk. Je moet hier dus wel tegen op kunnen! Omdat het een grote en sterke hond is, werd hij vroeger vaak gebruikt als...

De bruine Rottweiler

De bruine Rottweiler

De Rottweiler is een ras dat uit Duitsland komt. Vroeger werd hij vaak gebruikt als herdershond en daarna als waakhond. Hij moest de kuddes vee bij elkaar houden en ook beschermen. Daarna moest hij vooral zijn baasje beschermen. Wanneer hij dan ging drinken...

De grote Rottweiler

De grote Rottweiler

De Rottweiler is een voormalige herdershond en waakhond die uit de Duitse stad Rottweil komt. Het is een rustige en zelfverzekerde hond die erg gehecht is aan zijn gezin. De Rottweiler kan mensen nog wel eens afschrikken. Dat komt mede doordat het best een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload