Home | De verschillen tussen een Rottweiler reu en teef (handige info)

De verschillen tussen een Rottweiler reu en teef (handige info)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Oké, je hebt eindelijk besloten dat je een Rottweiler wil hebben! Goede keuze! Je bent er echter nog niet, want je moet ook nog bepalen of je dan graag een reu of een teefje wil. Misschien zou je denken dat er niet zoveel verschil in zit, maar niets is minder waar.

Qua uiterlijk zijn er kleine verschillen, maar ook qua innerlijk en zelfs als je kijkt naar de verzorging van de Rottweiler, zitten er verschillen tussen een mannetje en een vrouwtje. Het is dus wel goed om even stil te staan bij deze verschillen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken tussen een reu en een teefje.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

De uiterlijke verschillen

Net als bij mensen zitten er bij honden ook verschillen tussen de man en de vrouw. Laten we beginnen met het verschil in uiterlijk van de Rottweiler. Een teefje is over het algemeen namelijk iets kleiner dan de reu. Een mannetje is gemiddeld tussen de 61 centimeter en de 68 centimeter groot. Een teefje is gemiddeld tussen de 56 centimeter en de 63 centimeter groot.

Dit betekent natuurlijk dat een reu over het algemeen ook wat zwaarder weegt dan een teefje. Een mannelijke Rottweiler weegt namelijk zo’n 50 kilo, terwijl een vrouwtje maar 42 kilo weegt.

De karakteristieke verschillen

Vaak wordt gezegd dat een teefje eenvoudiger op te voeden is dan een reu, maar dit kun je best met een korreltje zout nemen. Een teefje is wel anders dan een reu, maar ze hoeft niet per se gemakkelijker te zijn. Het ligt namelijk vooral aan het karakter van de hond en deze is dan weer afhankelijk van de stamboom.

Soms is het dus belangrijker om te kijken naar de ouders van de hond dan naar het geslacht van de hond. Wanneer je een Rottweiler teefje hebt, maar haar ouders waren allebei erg agressief, dan kun je beter een Rottweiler reu hebben met rustige ouders. Daarnaast speelt de opvoeding ook een grote rol in het karakter van de Rottweiler.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Rottweiler (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Dominant

Het is echter wel zo dat een reu dominanter kan zijn dan een vrouwtje. Hier moet je dus wel echt tegen opgewassen zijn, zeker bij een Rottweiler. Wanneer dit ras geen duidelijke baas heeft die niet consequent is tijdens de opvoeding, dan kan hij zijn eigen ding gaan doen.

Een Rottweiler heeft dus een baasje nodig die overwicht heeft zodat de Rottweiler ook zal gehoorzamen. Een teefje Rottweiler heeft echter ook een consequente opvoeding nodig. Dat is niet alleen bij het mannetje zo.

Aanhankelijk

Een ander ding dat wel eens wordt beweerd, is dat een teefje aanhankelijker is dan een reu. Ook dit heeft weer voornamelijk te maken met de omgeving en de opvoeding van de hond. Over het algemeen is de Rottweiler niet per se een ras dat graag knuffelt met zijn baasje, ook al is het een erg toegewijde en loyale hond.

Dat wil echter niet zeggen dat een Rottweiler er nooit van houdt om te knuffelen. Dat ligt deels echt aan hoe jij je hond behandelt en hoe je hem opvoedt.

De loopsheid van een teef

Veel mensen houden er geen rekening mee of denken er nog niet eens aan, maar een teefje wordt twee keer per jaar loops. Houd er rekening mee dat dit een vervelende periode kan zijn. Net als bij de mens, wordt de Rottweiler dan namelijk ongesteld. Dit kan zo’n drie weken duren en kan voor best wel wat ongemak zorgen.

Tijdens die 21 kan de hond dus flink wat bloed verliezen. Het is handig om hiervoor een loopheidsbroekje aan te schaffen. Hiermee kun je namelijk voorkomen dat heel je huis onder het bloed van je Rottweiler zit.

Wanneer je je Rottweiler niet hebt gesteriliseerd, is het beter om haar tijdens de loopse periode niet los rond te laten lopen. Als je absoluut niet wil hebben dat je hond zelf geen nestje krijgt, dan is het verstandig om haar te laten steriliseren. Dit is niet alleen fijn om te voorkomen dat je dadelijk een nestje Rottweilers hebt, maar het brengt ook andere voordelen met zich mee. Zo heeft een Rottweiler die gesteriliseerd is bijvoorbeeld minder kans op melkkliertumoren.

Leer alles over de kenmerken van jouw Rottweiler

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Welk geslacht past beter bij welk baasje?

Zoals eerder al kort wordt vernoemd, is de reu over het algemeen iets dominanter dan een teefje. Het is dan ook belangrijk dat het baasje sterker is dan de hond, vooral bij zo’n krachtige hond als de Rottweiler. Als een Rottweiler geen duidelijke leiding voelt, dan heeft hij de neiging om deze zelf te nemen. Je moet hier dus wel boven kunnen staan. Een reu is dominant en dat wil hij graag laten merken.

Het is niet alleen belangrijk dat je fysiek sterker bent, maar ook mentaal. Je moet echt boven je Rottweiler staan en hier consequent in zijn. Vraag jezelf dus goed af of jou dat gaat lukken voordat je een beslissing maakt tussen een teefje en een reu. Ook wanneer je ouder bent of fysiek niet meer zo sterk bent, dan is een teefje misschien wel de betere keuze voor jou. Vooral tijdens het uitlaten van de hond moet je sterk genoeg zijn om hem tegen te houden wanneer hij weg wil rennen.

Ook voor het gedrag van de hond is het belangrijk dat je boven hem staat. Bij een teefje moet je wel de tijd en moeite willen en kunnen nemen om voor haar te zorgen wanneer ze loops is. Tijdens deze periode kan ze best wel chagrijnig zijn.

Het imago

De Rottweiler is niks voor jou als je hem alleen maar wil hebben omdat het een agressieve hond is. Dit ras kan namelijk ontzettend lief en zachtaardig zijn, maar dat imago hebben ze niet. Dat komt omdat er nog altijd mensen zijn die om deze reden een Rottweiler kopen. Ze gebruiken hem dan als waakhond of doen hem halsbanden met spikes om. Op deze manier krijgt het ras juist alleen maar een slechte naam en dat is zonde.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload