Home | Langharige Rottweiler: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Langharige Rottweiler: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rottweiler is een prachtig ras en staat bekend om verschillende dingen. Wanneer je denkt aan hoe deze hond eruit ziet, denk je waarschijnlijk aan zijn middelgroot figuur, zijn zwarte vacht met bruine aftekeningen en zijn brede snuit. Een ander ding is de korte en dichte vacht van de Rottweiler.

Je ziet dan ook bijna nooit een Rottweiler met lange haren, maar dat betekent niet dat ze niet bestaan. De langharige Rottweiler is er namelijk wel, maar vaak komen ze niet voor en dat heeft ook een simpele reden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

Het uiterlijk

Over het algemeen is de Rottweiler een redelijk grote en stevig gebouwde hond. Zijn lichaam is een beetje gedrongen en goed gespierd, waardoor het een sterke hond is. Hij heeft een brede kop met een brede en middellange snuit. De oren zijn driehoekig van vorm en hangen langs zijn kop naar beneden.

Ze staan hoog op de kop van de Rottweiler, waardoor deze nog breder lijkt dan dat hij al is. Zijn staart heeft een normale lengte en deze wordt gedragen in het verlengde van de rug.

Gemiddeld is een reu Rottweiler tussen de 61 centimeter en de 68 centimeter groot. Een teefje is wat kleiner en is tussen de 56 centimeter en de 63 centimeter groot. De reu is dan logischerwijs gemiddeld ook wat zwaarder, namelijk zo’n 50 kilo. Het teefje weegt gemiddeld 42 kilo. De vacht van de Rottweiler is dicht en kort.

Hij heeft altijd dezelfde kleuren. De vacht is namelijk zwart met roodbruine aftekeningen.

Het rasstandaard

Hierboven worden alle uiterlijke kenmerken van de Rottweiler benoemd zoals deze ook staan beschreven in het rasstandaard. De Rottweiler moet dus een korte en dichte vacht hebben. Deze vacht bestaat uit onderwol en dekhaar. Het dekhaar is middellang, dicht, hard en strak aanliggend. Het is niet toegestaan dat het onderwol door het dekhaar heen komt.

De beharing mag bij de achterbenen echter wel wat langer zijn. Soms komt het wel voor dat een hond van dit ras een vacht heeft met lange haren. Dit is dan een diskwalificatie fout. Dat betekent dat een Rottweiler met lange haren niet mee kan doen aan wedstrijden, tentoonstellingen of keuringen. Hij voldoet namelijk niet aan het rasstandaard met zijn lange haren.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rottweiler wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Fokken

Omdat een langharige Rottweiler dus niet aan de eisen van het ras voldoet en hij niet mee mag doen met keuringen, tentoonstellingen en wedstrijden, wordt er ook niet met een langharige hond gefokt. Wanneer mensen een Rottweiler willen kopen, willen ze meestal namelijk een hond die voldoet aan het plaatje dat zij in hun hoofd hebben.

Bovendien kiezen sommige mensen ook juist de Rottweiler uit om zijn korte vacht omdat deze wat minder verzorging nodig heeft dan een lange vacht. Om deze redenen is het dan ook niet gunstig voor een fokker om een langharige Rottweiler te hebben. Een Rottweiler met lange haren wordt dus echt gezien als een foutje. Volgens rasverenigingen is het dan ook niet een echte Rottweiler, maar is het een lookalike.

Een langharige Rottweiler

Ondanks dat er nog zo zorgvuldig gefokt wordt en als allebei de ouders van een nestje gewoon een korte vacht hebben, kan het dus toch nog voorkomen dat er een langharige Rottweiler geboren wordt. In de Verenigde Staten wordt deze variant zelfs steeds populairder. De vraag naar Rottweilers met een lange vacht groeit daar juist.

De lengte in de vacht is echter het enige verschil tussen de kortharige Rottweiler en de langharige Rottweiler.

De verzorging van de vacht

Voor de hond is er misschien niets anders wanneer hij een lange vacht heeft, maar voor het baasje wel. Honden met een langere vacht hebben het vaak sneller warm. Een Rottweiler met lange haren heeft daar dus ook sneller last van, helemaal als je je bedenkt dat hij ook nog eens voornamelijk een zwarte vacht heeft.

Wanneer het buiten warm is of wanneer hij in de zon zit, kan hij het dan ook flink warm krijgen. Het is daarom verstandig om altijd ervoor te zorgen dat je langharige Rottweiler in de schaduw kan liggen en dat er altijd een bak met water staat waar hij uit kan drinken om af te koelen.

Daarnaast is een lange vacht ook gevoeliger voor vlooien en heeft hij natuurlijk meer verzorging nodig. De vacht van een kortharige Rottweiler heeft niet heel veel verzorging nodig, maar wanneer hij lange haren heeft moet hij toch wel regelmatig worden geborsteld. Op deze manier voorkom je namelijk dat de vacht gaat klitten.

Zulke klitten kunnen er vervelend zijn voor de hond en wanneer je ze er niet meer uit krijgt, moet je naar de dierenarts of naar de trimsalon gaan om ze te laten verwijderen.

Leer alles over jouw lieve Rottweiler

Wil je álles leren over jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht checken

Het is bij een langharige Rottweiler ook belangrijk dat je de vacht goed checkt na een wandeling. Dit ras kan namelijk nog wel eens avontuurlijk zijn en zomaar de bosjes inspringen wanneer hij iets verdachts ziet. Bij thuiskomst is het daarom verstandig om te checken of er nog takjes of beestjes in de vacht zijn blijven hangen.

Deze kun je dan natuurlijk verwijderen. Soms kun je wondjes ook minder goed zien door die lange vacht, dus let vooral ook goed op wondjes bij de hond.

Afwijkingen in de vacht

De vacht moet dus kort zijn, waardoor een lange vacht een afwijking wordt genoemd. Er zijn echter nog wel meer afwijkingen in de vacht van de Rottweiler die je af en toe ziet. De afwijking die het meeste voorkomt, is een wit vlekje op de borst of een vacht die te veel zwart heeft.

Soms komt het ook nog voor dat een Rottweiler een bruine of een rode vacht hebben, of dus een vacht met lange haren. Verder zijn er ook nog heel soms albino Rottweilers, of een Rottweiler die Vitiligo heeft. Dit is een chronische huidaandoening waarbij de hond de pigment in zijn huid verliest. Hierdoor komen er melkwitte vlekken op de huid en dus ook in de vacht.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload