Home | Rottweiler: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Rottweiler: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

De Rottweiler is een grote, sterke hond die in wordt gezet als een werkhond, maar ook als en huishond. Het zijn hele zelfverzekerde honden, maar ze kunnen ook erg aanhankelijk zijn. Dankzij hun grote formaat hebben ze redelijk veel beweging nodig om actief te blijven.

De Rottweiler is een evenwichtige hond die het beste tot zijn recht komt bij een rustig baasje die ervaren is in het hebben van een hond. Het is namelijk niet altijd een even makkelijk ras en de baas moet wel duidelijk de leiding hebben.

Daarnaast moet hij er ook voor zorgen dat de hond voldoende denkwerk en activiteiten heeft, want dat heeft deze hond wel nodig. Je leest hier alles dat je maar moet weten over de Rottweiler.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over de Rottweiler, over zijn karakter en zijn uiterlijk, dan is het belangrijk dat je ook wat weet over de geschiedenis van het ras. Dit zegt namelijk een hele hoop over de hond hoe hij vandaag de dag is. Veel mensen denken dat de Rottweiler uit Duitsland komt omdat daar een plaatsje is dat Rottweil heet.

Wat echter niet iedereen weet, is dat de Rottweiler daar officieel helemaal niet vandaan komt. De geschiedenis gaat namelijk nog veel verder terug en wel naar de Romeinen. Daar werd de hond namelijk gebruikt als veedrijvershond en moest hij de Romeinse legioenen beschermen. Hij werd molos genoemd, afgeleid van Molossis.

Dit is een gebied in het oude Epirus, een landstreek aan de kust van de Ionische zee, gelegen ten noordwesten van Griekenland. Er waren twee verschillende typen molossen, namelijk de beweeglijke veedrijver en de zwaargebouwde vechthond.

Van Italië naar Duitsland

De Romeinse legioenen maakten vroeger zware en lange tochten. Ze worden vergezeld door hele grote en dogachtige honden. Deze Romeinse legerhonden worden gezien als de voorouders van verschillende rassen, waaronder dus die van de Rottweiler. Ze werden voornamelijk gebruikt om de kudden vee op te drijven. Deze namen de soldaten mee op reis als rantsoen zodat ze onderweg te eten hadden. Er waren toen natuurlijk nog geen gekoelde vrachtwagens of voedsel in blikken. Hun voedselvoorraad was levend en liep met de soldaten mee.

Overal bleven wel af en toe wat honden achter. Hierdoor zie je dat er in heel Europa, maar vooral in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk hondenrassen zijn die afkomstig zijn van deze oude Romeinse legerhonden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rottweiler wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Rottweil

De Rottweiler komt dus officieel niet uit Duitsland, maar hij heeft zijn naam wel te danken aan deze stad. Het 11e legion van de Romeinen streek neer aan de rand van de rivier van Neckar. Dit is een zijrivier van de Rijn in het zuidwesten van Duitsland. Na een aantal jaar was deze nederzetting uitgegroeid tot een echt plaatsje.

Deze werd Rote Wil genoemd. Rote betekent rood en slaat op de kleur van de daken en WIl was hoe toen altijd een Romeinse vesting werd genoemd. Tijdens de Middeleeuwen groeide het plaatsje Rottweil uit tot een belangrijke stad voor de handel. Het had dan ook een grote aantrekkingskracht op veehandelaren die hun vee op de markt wilden verkopen.

De honden die de Romeinen mee naar Duitsland hadden genomen, hadden zich intussen allang gekruist met de lokale honden. Het type hond dat hieruit ontstond bleek erg geschikt te zijn om de kudden van de veehandelaren te bewaken en te drijven. Daarnaast bleken ze ook erg geschikt als waakhond voor de veehandelaren zelf.

Wanneer zij bijvoorbeeld gingen drinken in de kroeg, kregen de dieren de geldbuidel van hun baas omgehangen. Niemand die deze buidel dan durfde te stelen.

Dieptepunt

Na een tijdje kwamen er treinen en spoorwegen. Hierdoor was het niet meer toegestaan om met vee over de weg te lopen, wat geen goed nieuws was voor de Rottweiler. Het ras dreigde even werkloos te worden. Ze werden echter wel nog altijd ingezet als trekhond. Dit werd vooral door slagers gedaan. Om deze reden wordt de Rottweiler in Duitsland ook wel Metzgerhund genoemd, wat slagershond betekent. Al snel ging het steeds slechter met de Rottweiler en het aantal honden van dit ras bleef maar dalen. In het jaar 1905 was het dieptepunt en was er in heel het plaatsje Rottweil nog meer één teefje over. Gelukkig waren er op andere plekken nog wat meer Rottweilers, waardoor het ras nog net op tijd kon worden gered.

Rasverenigingen

In 1899 werd de eerst rasvereniging voor de Rottweiler opgericht. Deze heet de Internationale Club voor Rottweiler en Leonberger. In 1907, toen er dus bijna geen Rottweilers meer waren, begon men aan de wederopbouw van het ras. Een aantal hondenliefhebbers uit het plaatsje Heidelberg richtten de DRK op, oftewel de Deutscher Rottweiler Klub.

Dit ging echter niet lang goed, want er ontstond een ruzie over hoe de hond er precies uit zou moeten zijn. Er werd daarom nog een club voor de Rottweiler opgericht, namelijk de Süddeutscher Rottweiler Klub.

Later werd de ruzie weer bijgelegd en voegden deze twee clubs zich samen tot de Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub. Deze vereniging bestaat vandaag de dag nog steeds. Vanaf het moment van samenvoeging ging het ook meteen een stuk beter met het ras. Vanaf dat moment werd er namelijk systematisch met de hond gefokt en in 1910 werd het ras zelfs erkend als diensthond. Hij ondersteunde zowel het leger als de politie.

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het opnieuw slecht met de Rottweiler. De nazi’s namen de honden namelijk in beslag en zetten ze vervolgens in als boodschapper aan het front waar hij berichten door moest geven. Veel van deze honden stierven in het oorlogsgeweld. Na de oorlog werd er opnieuw een start gemaakt met het fokken van de Rottweiler.

Dit heeft geleid tot de Rottweiler zoals we hem vandaag kennen: een temperamentvolle en intelligente hond die in wordt gezet als waakhond, reddingshond, politiehond, maar vooral als gezelschapshond.

Het karakter

De Rottweiler kan overkomen als een gevaarlijke en agressieve hond, maar niets is minder waar. Het is echter wel een hele zelfverzekerde, alerte en evenwichtige hond. Ze hechten zich heel sterk aan hun gezin en zullen deze dan ook zonder te aarzelen beschermen. Hij houdt van contact en aandacht en ondank dat het een zelfstandige hond is, zal hij heel graag iets voor zijn baasje doen als ze een goede band hebben. De Rottweiler kan nog wel eens overheersend gedrag vertonen, vooral de mannetjes.

Het is daarom bij dit ras wel belangrijk dat je een geestelijk overwicht hebt over de hond. De Rottweiler is een hele veelzijdige hond. Er zijn zelfs honden van dit ras die getraind worden als hulphond of als blindengeleidehond.

Kinderen

De Rottweiler is een echte waakhond en zal zijn territorium altijd verdedigen tegen indringers. Tegenover vreemde mensen en dieren is de hond dan ook terughoudend en afwachtend. Wanneer deze honden van jongs af aan al aan kinderen is gewend, kan hij heel goed met ze omgaan. Dit is echter wel zo wanneer het gaat om kinderen binnen zijn gezin.

Hij kan dan ook de neiging hebben om hen te beschermen wanneer kinderen met vriendjes aan het spelen zijn. Let hier dus voor op en zorg ervoor dat je kinderen nooit alleen zijn met je hond, ongeacht welk ras het is.

Gesocialiseerd

Over het algemeen hebben Rottweiler niet heel veel interesse in andere honden. Reuen kunnen soms ook een bazig gedrag vertonen naar andere reuen. Wanneer je nog een andere hond in huis hebt, dan is een combinatie van een teefje en een reu de beste optie. Met andere huisdieren moet dit ras goed gesocialiseerd worden.

Wanneer hij dus als pup al aan andere dieren is gewend, is het geen probleem om samen te wonen. Ook kun je de Rottweiler op jonge leeftijd al goed aanleren om alleen te zijn omdat het een onafhankelijke hond is.

Agressief

De Rottweiler heeft het imago dat het een agressieve hond is, terwijl dit echt niet zo hoeft te zijn. Dit imago gaat zelfs zo ver dat de Rottweiler niet in alle landen welkom is. Let hier dus op wanneer je een vakantie gaat boeken en je wil graag je hond meenemen, want dat is niet altijd mogelijk.

Wel kan het zo zijn dat er verkeerd wordt gefokt, waardoor er agressieve of angstige Rottweilers ontstaan. Bij een sterk ras als de Rottweiler kan dat voor problemen zorgen.

Om deze reden moet de Rottweiler al een aantal jaar een MAG test afleggen. MAG staat voor Maatschappelijk Aanvaard Gedrag. Als de hond voor deze test slaagt, betekent dat dus dat hij niet agressief of angstig is en mag er met de hond gefokt worden. Dit strenge beleid heeft zijn vruchten afgeworpen, want de gedragsproblemen zijn sindsdien afgenomen.

Het is hierdoor dan ook wel extra belangrijk om een goede fokker uit te zoeken wanneer je een Rottweiler puppy gaat kopen.

Het uiterlijk

De Rottweiler is een grote en sterke hond die stevig gebouwd is. Het lichaam is een beetje gedrongen en goed gespierd. Hij heeft een brede kop en een brede, middellange snuit. De oren zijn driehoekig van vorm, staan hoog op de kop ingeplant en hangen naar beneden. Omdat de oren zo hoog staan, lijkt de kop van de Rottweiler nog breder dan dat hij eigenlijk is.

De staart van dit ras wordt in het verlengde van de rug gedragen en heeft een normale lengte. Vroeger werd deze staart nog wel eens gecoupeerd, oftewel afgeknipt. In Nederland is dit tegenwoordig verboden, maar in andere landen wordt het wel nog gedaan.

De Rottweiler heeft een korte en dichte vacht en heeft altijd dezelfde kleur: namelijk zwart met tan. De vacht is dus zwart en heeft roodbruine aftekeningen. De gemiddelde schofthoogte van de reu is tussen de 61 centimeter en de 68 centimeter. Een teefje is over het algemeen iets kleiner, namelijk tussen de 56 centimeter en de 63 centimeter. Een reu is dan vanzelfsprekend ook zwaarder dan het teefje. Een reu weegt gemiddeld 50 kilo en een teefje weegt gemiddeld 42 kilo.

De verzorging

De Rottweiler heeft over het algemeen niet zo veel vachtverzorging nodig. Het is voldoende om hem elke week even door te borstelen of te kammen. Twee keer per jaar is dit ras in de rui en verliest hij meer haar. Tijdens de ruiperiodes kun je het beste de vacht elke dag even borstelen. Daarnaast moet je ook geregeld het gebit van de Rottweiler en zijn nagels controleren. De nagels mogen namelijk niet te lang worden, want dat is niet fijn voor hem.

Verder is het ook belangrijk om te letten op het gewicht van de hond. De Rottweiler heeft namelijk een aanleg voor overgewicht en kan dus snel te dik worden. Overgewicht bij honden is net als bij de mens niet gezond en het zorgt ook nog eens voor gewrichtsproblemen. Zorg er wel voor dat je Rottweiler niet te veel beweegt nadat hij net heeft gegeten.

Hij heeft namelijk een grote borstkas, wat betekent dat hij ook een aanleg heeft voor maagtorsie. Dit is een ander woord voor maagdraaiing. Het is dus belangrijk dat de Rottweiler uitrust als hij net heeft gegeten.

Beweging en activiteiten

De Rottweiler heeft veel beweging nodig en hij is dan ook graag buiten. Tot op een hoge leeftijd is deze hond heel speels. Naast spelen en wandelen vindt hij het ook heerlijk om te zwemmen en om mee te lopen naast de fiets. Dit zijn dan ook goede manieren van beweging voor dit ras. Het bouwt namelijk zijn spieren op, waardoor heupproblemen voorkomen kunnen worden.

Als de Rottweiler niet genoeg beweegt, kan hij al snel te dik worden. Daarnaast kan hij ook een beetje gefrustreerd raken omdat hij niet genoeg beweging krijgt en dus niet zijn energie kwijt kan, waardoor hij probleemgedrag kan laten zien. Dit doet hij dan niet om vervelend te zijn, maar gewoon omdat hij zich verveelt.

Dit ras is voor verschillende activiteiten en sporten geschikt, zoals apporteren, africhting, reddingswerk, speuren of gehoorzaamheidstraining.

Socialisatie en opvoeding

Net als bij alle andere honden is ook bij de Rottweiler een goede socialisatie heel belangrijk. Wanneer je de pup al meteen aan allerlei nieuwe zaken, dieren en mensen laat wennen, zal hij hier op latere leeftijd ook goed mee omgaan. Je kunt de puppy hierbij zo goed mogelijk begeleiden door er op een rustige manier voor te zorgen dat hij leuke ervaringen opdoet.

Het is natuurlijk wel nog een kleine hond, wat betekent dat hij ook veel rust nodig heeft om alle nieuwe ervaringen goed te kunnen verwerken.

Bij de opvoeding van de Rottweiler is het belangrijk dat je meteen vanaf het begin heel duidelijk en rustig bent. Consequent zijn is erg belangrijk.

Meestal is de Rottweiler gevoelig voor rangverhoudingen. Je moet er dus voor zorgen dat je goed de leiding geeft, anders kan de hond het gevoel krijgen dat hij degene is die de leiding moet nemen en dat wil je niet hebben. Een harde aanpak is echter niet de goede aanpak. Het werkt juist averechts en je Rottweiler zal dan alleen maar in verzet gaan.

Hij zal dan verharden en geen respect meer voor je hebben. Een goede Rottweiler voor de Rottweiler hoeft dus niet per se heel sterk te zijn, maar je moet vooral geestelijk overwicht hebben. Het belang van een goede relatie met de Rottweiler is bij dit ras erg groot. Een puppy is heel schattig, maar laat ongewenst gedrag daarom niet door de vingers zien. Dan zal hij namelijk denken dat het oké is en je hebt op die manier minder geestelijk overwicht.

Training

De Rottweiler is een hele intelligente hond. Ze hebben maar een aantal herhalingen nodig om nieuwe dingen aan te leren. Als ze eenmaal iets weten, dan hebben ze een heel goed geheugen. Je kunt het beste met je Rottweiler puppy naar een cursus en eventuele vervolgcursussen gaan. De hond leert hier andere honden kennen en hij leert hoe hij op het baasje moet letten.

Het baasje leert daarnaast ook wat, namelijk hoe hij de Rottweiler iets bij kan brengen. Bovendien is een training goed voor de band tussen het baasje en de Rottweiler omdat ze actief samen bezig zijn.

Aanschaf en kosten

Als je graag een Rottweiler puppy aan wil schaffen, kun je dit het beste bij een erkende fokker doen. Houd er rekening mee dat de ouders van het nestje een aantal gedrags- en gezondheidstesten gehaald moeten hebben voordat er mee gefokt mag worden. Vraag altijd naar deze testen.

Ze moeten namelijk getest worden op een heupdysplasie, een elleboogdysplasie en ze moeten een gedragstest gehaald hebben. Ga dus niet altijd alleen maar uit van de stamboom, maar vraag hier ook naar. De prijs van een Rottweiler kan soms wat verschillen, maar ligt gemiddeld tussen de €1000,- en de €1300,-. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog andere dingen aanschaffen voor je hond zoals een etensbak, een riem, speeltjes en een mand.

Daarnaast moet je ook nog voeding kopen voor je hond. Hierbij kun je het beste rekenen op ruim €55,- per maand. Houd verder ook nog rekening met de kosten voor de hondenbelasting, bezoekjes aan de dierenarts, een puppycursus, een hondensport of een vervolgcursus.

Ervaring

Voor een hond zoals de Rottweiler is het best handig als je al wat ervaring hebt met het hebben van een hond. Je kunt dan namelijk beter op een verantwoordelijke manier met de hond omgaan. Ze hebben namelijk een hele duidelijke en consequente eigenaar nodig met geestelijk overwicht.

Zorg dus dat je je goed laat informeren over het ras voordat je de beslissing maakt om er eentje te kopen. Je kunt altijd een rasvereniging om tips en adviezen vragen hiervoor.

Leer alles over jouw lieve Rottweiler

Wil je álles leren over jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ziektes en erfelijke aandoeningen

Bij heel veel rashonden kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen en bij de Rottweiler is dat dus ook zo. De belangrijkste erfelijke aandoeningen bij dit ras zijn onder andere een elleboogdysplasie en een heupdysplasie. Dit zijn twee afwijkingen die vaak voorkomen bij grotere honden.

Bij een elleboogdysplasie heeft je hond een erfelijke afwijking in de ontwikkeling van het ellebooggewricht. Deze kan op verschillende manieren voorkomen. Bij een heupdysplasie is er een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht, wat ervoor zorgt dat de kop van de heup niet goed in de kom past.

Verder kan de Rottweiler ook snel last krijgen van een voorste kruisband lesie. Dit is een aandoening in de knie waarbij de voorste kruisband van de knie geheel of gedeeltelijk is gescheurd. Dit kan op verschillende manieren ontstaan. Teefjes kunnen last krijgen van een pyometra, oftewel een baarmoederontsteking.

Dit is een bacteriële ontsteking van de baarmoeder waar de Rottweiler erg ziek van kan worden. De laatste erfelijke aandoening waar de Rottweiler snel last van kan krijgen, is osteosarcoom. Dit is een kwaadaardige bottumor die op elke plek in het skelet kan ontstaan, maar vooral bij de voorpoten voorkomt. Naast deze aandoeningen zijn er ook nog andere aandoeningen waar de Rottweiler last van kan krijgen.

Verschillende kruisingen

Honden worden vaak met andere rassen gemixt. Op deze manier krijg je een ‘nieuwe’ hond die de uiterlijke en psychische kenmerken van twee verschillende rassen heeft.

De Rottweiler wordt uiteraard ook voor zulke kruisingen gebruikt. Het kan erg voordelig uitpakken, want over het algemeen is een kruising gezonder dan een pure rashond. Wanneer twee honden die allebei veel kans hebben op een erfelijke aandoeningen een nestje krijgen, is de kans natuurlijk groot dat de puppy’s deze erfelijke aandoeningen ook krijgen.

Wanneer één van de ouders hier geen last van heeft, is de kans natuurlijk een stuk kleiner dat de pups hier ook last van krijgen. Dit zijn een aantal voorbeelden van rassen waar de Rottweiler mee wordt gemixt:

 • De Rottweiler en de Pitbull: de Pitweiler
 • De Rottweiler en de Duitse Herder: de Duitse Rottweiler
 • De Rottweiler en de Golden Retriever: de Gouden Rottweiler
 • De Rottweiler en de Labrador Retriever: de Labrarottie
 • De Rottweiler en de Teckel: de Rottel
 • De Rottweiler en de Basset Hound: de Rotthound
 • De Rottweiler en de Franse Bulldog: de Franse Rottweiler

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

 • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload