Home | De grootte van een Rottweiler: waar moet je aan denken?

De grootte van een Rottweiler: waar moet je aan denken?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rottweiler is niet een ras dat zomaar voor iedereen geschikt is. Het is namelijk best wel een grote hond. Daarnaast is hij ook heel sterk. Je moet hier dus wel tegen op kunnen! Omdat het een grote en sterke hond is, werd hij vroeger vaak gebruikt als waakhond.

Hij moest de boerderij beschermen, maar ook zijn baasje. Tegenwoordig is het nog steeds een goede waakhond, al wordt hij eerder gebruikt als een gezinshond. Als je op zoek bent naar een zelfstandige, rustige en grote hond, dan is de Rottweiler wellicht iets voor jou.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

Zo groot is een Rottweiler

Over het algemeen is een Rottweiler iets langer dan dat hij hoog is. Hij heeft een grote en stevige bouw en een sterk lichaam. Net zoals bij de mens is een mannelijke Rottweiler over het algemeen iets groter dan een vrouwtje. Hoe groot de Rottweiler precies moet zijn, staat natuurlijk vastgelegd in het rasstandaard.

Een reu heeft namelijk een gemiddelde schofthoogte van tussen de 61 en de 68 centimeter. Een teefje is dus iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 56 en de 63 centimeter. Hiermee is de Rottweiler een redelijk grote hond.

Bij zo’n grootte hoort natuurlijk ook een bepaald gewicht. Ook hier mag een mannetje weer meer wegen dan het vrouwtje. Een reu weegt gemiddeld zo’n 50 kilo terwijl een teefje ongeveer 42 kilo weegt. Als je Rottweiler zwaarder is dan dat, is er sprake van overgewicht. Dit ras kan daar al snel last van krijgen.

Dat is echter niet zo fijn, want het is niet gezond voor je hond. Het is dan ook belangrijk dat je er voor zorgt dat je Rottweiler snel weer afvalt. Dit doe je bijvoorbeeld door hem gezonder eten te geven of minder eten te geven, maar ook door hem meer te laten bewegen. Als het je niet lukt om je Rottweiler af te laten vallen, kun je ook nog altijd de hulp van je dierenarts inschakelen. Hij kan je dan adviseren wat je het beste kunt doen.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Rottweiler (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Niet voor iedereen geschikt

De grootte van de Rottweiler zorgt ervoor dat hij niet voor iedereen een geschikt huisdier is. Dat ligt deels ook wel aan zijn karakter. Het is namelijk een zelfverzekerde en waakse hond die ook nog eens erg dominant kan zijn. Dat komt omdat hij vroeger gebruikt werd als herdershond of als waakhond. Dat zie je nog steeds wel een beetje terug in zijn karakter.

De Rottweiler heeft hierdoor een negatief imago, want hij staat bekend als een agressieve hond. Dit ras heeft dan ook een baasje nodig die hem goed en consequent opvoedt en die ook nog eens een dominante leider is.

Bovendien moet je je Rottweiler ook fysiek aan kunnen. Je zult er uiteraard niet mee gaan vechten, maar als jullie aan het wandelen zijn en je hond rent ineens weg, dan moet je hem natuurlijk wel tegen kunnen houden. Als je hier niet genoeg kracht voor hebt, dan lig jij op de grond terwijl je hond al meteen uit het zicht is.

Een grote hond als de Rottweiler moet dus een baasje hebben met overwicht en gezag die zijn hond goed in bedwang kan houden als dat nodig is.

Hier moet je rekening mee houden met een grote hond

Een grote hond hebben is heel leuk, maar er zijn ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heeft deze hond bijvoorbeeld veel energie waardoor hij erg actief is en veel beweging nodig heeft. De Rottweiler is dus niet geschikt voor mensen die niet genoeg ruimte hebben waarin de hond zijn energie kwijt kan.

Het liefste heeft hij een groot huis met een grote tuin waar hij in kan spelen. Daarnaast wil hij ook nog het liefste elke dag een flinke wandeling maken.

Uiteraard kun je alsnog kiezen voor een Rottweiler wanneer je geen groot huis of geen grote tuin hebt. Dan moet je er gewoon extra veel moeite voor doen dat hij toch nog genoeg beweging krijgt. Dit kan al heel gemakkelijk door elke dag met je hond naar het park te gaan zodat hij kan spelen of door flinke wandelingen te maken, maar hier moet je wel genoeg tijd voor hebben. Als een Rottweiler niet genoeg beweging krijgt en hij dus zijn energie niet goed kwijt kan, dan kan hij vervelend gedrag laten zien.

Leer alles over de kenmerken van jouw Rottweiler

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De nadelen van de grootte van de Rottweiler

Een grote hond hebben is leuk, maar er zitten ook wat nadelen aan. Ze zijn namelijk over het algemeen duurder om te onderhouden dan kleinere honden. Dat is op zich best logisch, want ze eten natuurlijk ook meer. Je moet dus meer eten voor de kopen.

Daarnaast slapen ze in een grotere hondenmand en speelgoed voor grote honden is duurder dan speelgoed voor kleine honden. Ook operaties en medicijnen zijn vaak voor grote honden duurder. Dat komt omdat er meer of krachtigere medicijnen nodig zijn, willen ze goed hun werk kunnen doen.

Een grote hond zoals de Rottweiler wordt over het algemeen minder oud dan een kleine hond. Dit ras wordt dan ook gemiddeld maar zo’n tien jaar oud.

De voordelen van de grootte van de Rottweiler

Uiteraard heeft de grootte van een Rottweiler ook heel wat voordelen. Ten eerste is zo’n grote hond natuurlijk veel leuker om mee te spelen en te knuffelen dan een klein hondje. De beleving tijdens het spelen is namelijk heel anders en een grote hond zoals de Rottweiler kun je goed vastpakken om even een knuffel te geven.

Daarnaast kun je altijd een flinke wandeling met hem maken, want hij zal nooit te moe voor je zijn. Daarnaast zijn grote honden over het algemeen makkelijker om te trainen. De Rottweiler is ook redelijk gemakkelijk te trainen omdat hij heel intelligent is. Dankzij zijn grootte is de Rottweiler een hele geschikte waakhond. Hij zal er dan ook alles aan doen om zijn baasje te beschermen, want hij is erg trouw.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload