Home | Het gewicht van de Rottweiler: hoeveel kilogram is gezond?

Het gewicht van de Rottweiler: hoeveel kilogram is gezond?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rottweiler is een hond die vroeger vooral werd gebruikt als werkhond. Hij had als taak om kuddes vee te beschermen, om zware karren te trekken en om zijn baasje of zijn eigendommen te bewaken. Een hond met deze belangrijke en zware taken moest natuurlijk niet heel klein zijn. Hij moest juist sterk en groot zijn.

De Rottweiler is dan ook een redelijk grote hond die ook wel meer weegt dan de gemiddeld hond. Wat een normaal gewicht is voor dit ras en hoe je hem het beste op een gezond gewicht kan houden, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

Het uiterlijk

De Rottweiler is een ras dat groot en stevig gebouwd is. Het is dan ook een sterke hond. Zijn lichaam is wat gedrongen, maar wel goed gespierd. Hij heeft een brede kop en een brede snuit die middellang is. Verder zijn de oren driehoekig van vorm en staan ze hoog op de kop, waardoor de kop nog breder lijkt. De oren hangen langs zijn koppie naar beneden.

De staart de Rottweiler is van een normale lengte en hij wordt gedragen in het verlengde van de rug.

Bij zo’n grote hond hoort natuurlijk ook een flink gewicht. Gemiddeld is een reu Rottweiler iets groter en dus ook zwaarder dan het teefje. Een mannetje heeft namelijk een gemiddelde schofthoogte van tussen de 61 centimeter en de 68 centimeter. Een teefje is iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 56 centimeter en de 63 centimeter.

Zijn lichaam is meestal iets langer dan dat hij hoog is. Een teefje is dan automatisch over het algemeen ook wat lichter dan het mannetje. Zij weegt zo’n 42 kilo, terwijl een reu gemiddeld zo’n 50 kilo weegt.

Overgewicht

Net als mensen en andere dieren kan de Rottweiler ook last krijgen van overgewicht. Meestal komt dit niet zo vaak voor omdat de Rottweiler van nature een erg actieve hond is. Gelukkig maar, want het is ook helemaal niet goed voor de hond om te zwaar te zijn. Deze extra kilo’s zorgen er namelijk voor dat de gewrichten van de Rottweiler overbelast raken.

Een hond van dit ras kan al snel last krijgen van een heupdysplasie en dat wordt dankzij overgewicht alleen maar erger. Je kunt het gewicht van je hond dan ook maar het beste goed in de gaten houden.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Rottweiler (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Beweging

Op zich is het niet zo heel moeilijk om ervoor te zorgen dat je Rottweiler een gezond gewicht behoudt. Het is namelijk een hele actieve hond die er niet van houdt om veel stil te zitten. Het liefste is hij heel de dag aan het spelen en hij vindt het fijn om elke dag een flinke wandeling te maken.

Merk je dus dat je Rottweiler wat aan aan het komen is en dat hij langzaamaan te zwaar wordt? Zorg er dan dus voor dat hij gaat bewegen.

Het kan zo zijn dat een Rottweiler steeds luier wordt naarmate hij ook zwaarder wordt. Het zou dus kunnen dat je de hond dan een beetje moet motiveren om meer te gaan bewegen. Gelukkig zijn er veel verschillende sporten of spellen die de Rottweiler leuk vindt om te doen.

Zo kun je al heel simpel met hem apporteren, maar ook behendigheidstraining of samen hardlopen of fietsen vindt de Rottweiler leuk om te doen. Een andere goede optie is om de hond te laten zwemmen. Op deze manier is hij namelijk actief bezig op een manier die zijn gewrichten niet te veel belast.

Let er echter wel op dat de hond het een beetje rustig aan doet wanneer hij nog een puppy is. Zijn gewrichten mogen namelijk niet overbelast worden en dat is wel vaak zo wanneer een jonge hond veel beweegt. Bovendien heeft hij veel rust nodig en zal hij dus ook veel slapen op een dag.

Voeding

Een ander aspect dat natuurlijk erg belangrijk is bij een te zware Rottweiler is de voeding. Jij bent het baasje van de Rottweiler en jij zorgt er dus ook voor hoeveel en wat hij elke dag te eten krijgt. Wanneer de hond dan overgewicht heeft, is dat vaak een teken dat je hem te veel of te ongezond eten hebt gegeven. Jij hebt namelijk in de hand hoeveel jouw Rottweiler eet.

Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van het voedsel van groot belang. Over het algemeen geldt dat hoe goedkoper het voer is, hoe slechter de kwaliteit ook is. Duurder voedsel is over het algemeen dan ook een stuk gezonder. Zorg ervoor dat je hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Wanneer je niet zeker weet wat voor voer je moet kopen voor je Rottweiler, kun je dit ook navragen bij de fokker of bij de dierenarts. Een andere optie is nog om elke dag het voer van je Rottweiler af te wegen. Op deze manier weet je namelijk zeker dat hij niet te veel binnen krijgt en heb je een goed en duidelijk overzicht van wat hij allemaal eet op een dag.

Leer alles over de kenmerken van jouw Rottweiler

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Snoepjes

Iedereen houdt van snoepjes en honden natuurlijk ook. Uiteraard is het geen probleem om je Rottweiler af en toe een snoepje te geven. Je moet er echter wel op letten dat het niet te veel wordt. Wanneer je Rottweiler nog een kleine puppy is en je hem aan het trainen bent, is het niet nodig om hem elke keer een snoepje te geven wanneer hij iets goed doet.

Bij een Rottweiler werkt het erg motiverend om hem te belonen bij goed gedrag omdat hij heel graag zijn baasje tevreden wil houden. Dit hoeft echter niet altijd met een snoepje, maar kan ook gewoon met een vrolijke aai of een knuffel.

Daarnaast zijn er ook nog gezonde snoepjes die je kunt kopen. Deze zijn niet een aanvulling op of een vervanging van zijn maaltijd. Het is dus echt een extraatje, maar een gezond snoepje is altijd beter dan een snoepje waar veel vetten in zitten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload