Home | Is een Rottweiler gevaarlijk? En wat kan je er als baasje aan doen?

Is een Rottweiler gevaarlijk? En wat kan je er als baasje aan doen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Rottweiler is een middelgrote hond die erg zelfverzekerd is en een waaks karakter heeft van nature. Dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het ook een gevaarlijke hond is. Het is namelijk een hele lieve hond die graag samen dingen doet met zijn baasje en erg trouw is aan hem. Wanneer hij gaat blaffen, kan hij er echter al snel uitdagend uitzien.

Daarnaast helpt zijn imago hem ook niet echt. Hij staat namelijk bekend als een redelijk agressieve hond. Dat komt deels door zijn verleden, maar ook omdat sommige mensen de Rottweiler juist uitkiezen om zijn agressieve imago en die daarmee in stand houden. Of de Rottweiler echt zo’n gevaarlijke hond is, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

De geschiedenis van de Rottweiler

Om meer te weten te komen over het imago van de Rottweiler en hoe dit zo is gekomen, is het belangrijk om eerst meer over de geschiedenis van het ras te weten. De Rottweiler werd vroeger namelijk onder andere gebruikt als waakhond. Ze moesten vroeger vooral de kuddes van veehandelaren bewaken.

Na een tijdje kwam men erachter dat de Rottweiler ook heel geschikt was als waakhond voor de veehandelaren zelf. Als zij dan naar de kroeg gingen om te drinken, kreeg de hond de geldbuidel van zijn baasje om zijn nek gehangen. Er was dan namelijk niemand meer die de buidel durfde te stelen, want dan zou de Rottweiler gaan blaffen en bijten.

Het imago

De Rottweiler werd vroeger dus gebruikt als waakhond. Wanneer er mensen de dieren of de eigendommen van de boeren wilden stelen, moest deze hond dit beschermen. Hiervoor was het dus gewenst dat de hond agressief was en van zich afbeet, anders was het natuurlijk geen goede waakhond. Vroeger was de Rottweiler dus best een agressieve hond omdat hij dat moest zijn.

Inmiddels is het niet meer gewenst dat dit ras agressief is, maar het waakse zit wel nog steeds in zijn aard en dat krijg je er niet uit. Van nature wil de Rottweiler dus graag zijn baasje en zijn eigendommen beschermen.

Het imago van de Rottweiler is dat het een gevaarlijke, agressieve en wilde hond is. Dat is erg jammer, want lang niet elke hond van dit ras is agressief of wild. Wel zie je vaak dat dit ras een stoer baasje heeft. Helaas is het zelfs zo dat mensen speciaal kiezen voor een Rottweiler omdat ze zo’n agressief imago hebben. Ze willen namelijk een stoere hond hebben.

Soms worden ze ook nog steeds gebruikt als waakhond en wordt het ze niet afgeleerd om te bijten en te blaffen. Ook doen sommige baasjes bij hun Rottweiler een halsband om met metalen spikes, waardoor de hond er gevaarlijk uit ziet. Op deze manier wordt er bijgedragen aan het gevaarlijke imago van de Rottweiler. Ook in films of verhalen wordt de Rottweiler vaak weggezet als een agressieve hond.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Rottweiler (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Opvoeding

Het is uiteraard helemaal niet een goede reden om een Rottweiler omdat hij agressief is. Je moet een hond niet gebruiken als lijfwacht of om mensen aan te vallen. Bovendien hangt het karakter vaak af van het baasje en de opvoeding.

Als jij je Rottweiler meteen vanaf zijn jonge jaren zo opvoedt zodat hij leert om niet te blaffen of te bijten, dan kan de Rottweiler een hele lieve hond zijn. Het is een erg aanhankelijke hond die alles voor zijn baasje zou doen omdat hij erg loyaal is. Bovendien wil hij graag zijn baasje tevreden stellen.

De beschermende kant zit dus wel een beetje in het karakter van de Rottweiler. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat elke hond van dit ras ook agressief is. Laat dit vooroordeel jou dus niet in de weg staan wanneer je erover nadenkt om een hond van dit ras te kopen. De opvoeding speelt namelijk een veel grotere rol in het karakter van de hond.

Wanneer je hem goed en consequent opvoedt, zal het echt geen agressieve hond worden. Hij zal dan niet ineens zonder reden gaan blaffen of bijten. De Rottweiler kan dan ook gewoon een gezinshond zijn. Uiteraard is het wel verstandig om de hond niet alleen te laten met jonge kinderen, maar dat is bij elke hond het geval.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Rottweiler

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Lijst met gevaarlijke rassen

Mede dankzij zijn gevaarlijke imago en het feit dat het wel eens voorkomt dat de Rottweiler een agressief ras is, staat hij in sommige landen op de lijst van gevaarlijke hondenrassen. Wanneer de eigenaar hem namelijk niet goed opvoedt en hem dus niet afleert om te bijten, kan hij agressief zijn.

In het verleden zijn er ook wel een aantal ongelukken geweest waar een Rottweiler bij betrokken was. Als je de Rottweiler wil hebben in een land waar hij op deze lijst van gevaarlijke rassen staat, moet je toestemming hebben om hem te mogen hebben. Je moet de hond dan dus heel goed en consequent opvoeden om te voorkomen dat hij agressief wordt.

Fokken met de Rottweiler

Om te voorkomen dat er nog Rottweilers op de wereld komen die een agressieve aard kunnen hebben, wordt er erg zorgvuldig gefokt met dit ras. Zo mag er alleen maar met een Rottweiler gefokt worden wanneer hij de MAG test heeft behaald. MAG staat voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag en op basis hiervan wordt gekeken of hij geschikt is als fokdier als gezelschapsdier. Er wordt dan niet alleen gekeken of de hond agressief is, maar ook of hij angstig is.

Een angstige hond kan namelijk ook leiden tot agressief gedrag omdat hij dan denkt dat hij zichzelf moet beschermen. Verder wordt er ook nog gekeken naar andere gedragsaspecten.

De Rottweiler moet minimaal 18 maanden oud zijn om getest te kunnen worden op zijn gedrag. Hoe meer honden er getest worden, hoe meer inzicht er is over het gedrag van de honden. De MAG test duurt gemiddeld 20 minuten en bestaat uit 16 onderdelen. Bij 8 van deze onderdelen mag de baas erbij zijn en bij de andere 8 niet.

Twee opgeleide gedragskeurmeesters nemen vervolgens deze test af. Wanneer de hond slaagt, mag er dus mee gefokt worden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload