Home | Maak kennis met de Rottweiler in het bruin (lang artikel)

Maak kennis met de Rottweiler in het bruin (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rottweiler is een ras dat uit Duitsland komt. Vroeger werd hij vaak gebruikt als herdershond en daarna als waakhond. Hij moest de kuddes vee bij elkaar houden en ook beschermen. Daarna moest hij vooral zijn baasje beschermen.

Wanneer hij dan ging drinken in de kroeg, kreeg de Rottweiler zijn geld om zijn nek gehangen zodat het niet werd gestolen. Deze hond ziet er eigenlijk altijd hetzelfde uit. Het kleurenpatroon is altijd hetzelfde en de kleuren ook. In dit artikel lees je alles over de kleuren van de Rottweiler.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

De kleuren van de Rottweiler

De vacht van de Rottweiler ziet er altijd hetzelfde uit. Hij is namelijk kort en dicht. Dit ras heeft een stokhaar vacht. Hij is kort, grof en kan hard van structuur zijn. De Rottweiler heeft een ondervacht, maar die mag niet door het dekhaar heen komen. Ook heeft hij altijd dezelfde kleuren: zwart en bruin.

Zwart is de basiskleur van de vacht. Het grootste gedeelte is dus deze kleur. Daarnaast heeft hij roodbruine aftekeningen die warm van kleur zijn. Ook deze zijn eigenlijk altijd hetzelfde. Ze mogen namelijk onder de staartwortel, boven de ogen, op de wangen, snuit, borst, benen en de onderzijde van de hals zitten.

Een afwijking

Wanneer een Rottweiler een bruine of een rode vacht heeft, wordt dit gezien als een afwijking. Hij voldoet dan niet aan het rasstandaard en er mag dus niet verder mee gefokt worden. Bovendien mag je met zo’n hond ook niet mee doen aan wedstrijden, tentoonstellingen of shows.

Ook wanneer hij witte vlekjes in zijn vacht heeft, wordt dat fout geteld. Een Rottweiler kan ook een andere afwijking aan zijn vacht hebben, bijvoorbeeld wanneer deze lange haren heeft of hij een albino vacht heeft. Daarnaast kunnen Rottweilers ook nog lijden aan Vitiligo.

Dit is een chronische huidaandoeningen waarbij de hond pigment verliest. Hierdoor ontstaan er melkwitte vlekken op zijn huid en dus ook in zijn vacht.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rottweiler wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de vacht

Je wil natuurlijk wel dat de zwarte vacht met bruine aftekeningen van je Rottweiler goed verzorgd is. Door een goede verzorging blijft de vacht er namelijk gezond uit zien. Hij glanst dan mooi. waardoor de Rottweiler nog een stukje mooier wordt. Wanneer je de vacht niet goed verzorgt, kan hij dof worden en gaan stinken.

De Rottweiler heeft een stokhaar vacht die kort en grof is. Bovendien is hij redelijk hard van structuur.

Dankzij zijn vacht is de Rottweiler goed beschermd tegen de weerselementen zoals de felle zon en de kou. Gelukkig heeft de Rottweiler niet zo veel vachtverzorging nodig. Hierdoor is dit ras ideaal voor mensen die geen zin hebben om elke dag de vacht van de hond te borstelen. Het is genoeg om dit één of twee keer in de week te doen.

Twee keer per jaar is de Rottweiler in de rui. Tijdens deze periodes is het wel de bedoeling dat je de vacht elke dag even borstelt. Op deze manier kun je namelijk de dode haren uit de vacht verwijderen, waardoor deze netjes blijft. Bovendien voorkomt dit ook dat de vacht gaat klitten. Je kunt hiervoor het beste een rubberen borstel gebruiken.

Wassen

Een Rottweiler hoef je niet heel vaak te wassen. Het is genoeg om dit één of twee keer per jaar te doen. Dit kun je dna het beste doen met lauwwarm water en een speciale hondenshampoo. Deze shampoo laat je goed op de huid inwerken. Op deze manier worden namelijk zowel de vacht van de hond als zijn huid goed verzorgd.

Hierdoor zal je Rottweiler blijven stralen, waardoor hij er ook meteen een stuk gezonder en mooier uitziet. Wanneer je hond heel erg vies is geworden, bijvoorbeeld na een wandeling in de modder, dan kun je er natuurlijk wel voor kiezen om je Rottweiler een keer vaker te wassen. Als je denkt dat je Rottweiler ineens veel meer bruine vlekken heeft, dan is dat waarschijnlijk de modder. Het is dan dus wel belangrijk dat hij schoon wordt gemaakt. Anders blijft de viezigheid in zijn vacht zitten en dan kan hij gaan broeien en stinken.

Leer alles over jouw lieve Rottweiler

Wil je álles leren over jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht checken

De Rottweiler is van origine een waakhond. Dit betekent uiteraard dat hij nergens bang voor mag zijn en dat is hij dan ook niet. De Rottweiler deinst nergens voor terug. Vooral wanneer hij aan het wandelen is, kan hij nog wel eens de bosjes in duiken wanneer hij daar iets denkt te zien.

Hij zal dan totaal niet denken aan takjes, prikkeldraad of andere scherpe voorwerpen die hem kunnen raken. Het is daarom verstandig om na elke wandeling even de vacht van je Rottweiler goed te checken.

Tijdens de wandeling kunnen er dus takjes of blaadjes in zijn vacht zijn gekomen, maar ook insecten. Deze moeten dan natuurlijk verwijderd worden. De Rottweiler mag dan wel een dikke vacht hebben, dat betekent niet dat hij niet gewond kan raken.

Scherpe voorwerpen kunnen zorgen voor krasjes op de huid van de hond, vooral op plekken waar de vacht wat dunner is zoals op zijn kop. Het is belangrijk dat je zulke wondjes goed in de gaten houdt. Ze moeten goed schoon worden gehouden. Wanneer ze gaan ontsteken, moet je meteen naar de dierenarts gaan.

Een doffe vacht

Is de vacht van je Rottweiler niet meer glanzend, maar eerder wat dof? Zijn de bruine aftekeningen niet meer duidelijk te zien of hebben ze geen warme kleur meer? Dat is geen goed teken. Wanneer een hond ziek is, kun je dat nog wel eens merken aan zijn vacht. Deze gaat dan bijvoorbeeld dof eruit zien en kan zelfs gaan verkleuren.

Gezondheid is daarom heel belangrijk voor een mooie vacht. Wanneer de Rottweiler gezond is, zal zijn vacht er ook stralend uit zien. De vacht verzorg je dus niet alleen door hem af en toe te borstelen, maar ook door ervoor te zorgen dat je hond genoeg water drinkt en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Een gezonde hond van binnen is een mooie hond van buiten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload