Inhoudsopgave
Wanneer je liever geen zuivere rashond wil hebben, kun je kiezen voor een kruising. Een kruising tussen twee verschillende rassen heeft namelijk best wel wat voordelen. Zuivere rashonden hebben vaak te maken met veel voorkomende ziektes.
Wanneer je dus zo’n hond die een grote kans loopt om zo’n ziekte te krijgen, kruist met een ander ras die die ziektes nooit krijgt, dan is de kans dus een stuk kleiner dat de puppy’s deze ziektes ook krijgen. De genenpoel is dan wat groter, waardoor het ras ook steeds wat gezonder wordt. Hierdoor leven kruisingen vaak een stuk langer. De Rottweiler wordt ook vaak gebruikt om te kruisen met andere honden, zo ook met de Boerboel.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!
De kruising
De kruising tussen de Rottweiler en de Boerboel is er eentje die niet zo vaak voorkomt. Er is daarom maar heel weinig bekend over deze mix. Sowieso ziet elke puppy van deze kruising er natuurlijk anders uit, omdat de een hond meer op zijn moeder lijkt en de andere juist weer meer op zijn vader.
Het is daarom beter om te kijken naar de aparte rassen. Door te kijken naar hun karakter en naar hun uiterlijk, kun je ook al vrij veel zeggen over de kruising tussen de twee rassen.
De Boerboel
De Boerboel komt uit Zuid-Afrika en wordt voornamelijk gebruikt als waakhond. Dat is ook niet zo gek, want het is één van de krachtigste hondenrassen. Over het algemeen is het een redelijk rustige hond die erg zelfverzekerd is. Ze zijn erg moedig en gaan voor hun baasje door het vuur.
Ze houden erg van gezelschap en vinden het ook fijn om veel tijd door te brengen met het gezin. Naar de gezinsleden toe is de Boerboel erg aanhankelijk en trouw, terwijl hij tegenover vreemden dus wat afstandelijker kan zijn. Het is een actieve hond die veel beweging nodig heeft en het leuk vindt om spelletjes te spelen.
Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Rottweiler (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Uiterlijk
Gemiddeld is de reu Boerboel 66 centimeter groot en een teefje is 61 centimeter groot. Dit ras weegt tussen de 60 en de 90 kilo. Hij heeft een grote en brede kop. Zijn neusrug is recht en zo’n 9 centimeter lang. De oren van de Boerboel hebben een gemiddelde grootte en hangen naar beneden.
Dit ras is erg sterk en hij heeft een brede borst en een rechte rug. Zijn vacht is kort, maar zacht en hij kan verschillende kleuren hebben, van lichtgeel tot donkerrood.
De Rottweiler
De Rottweiler is in Duitsland ontstaan. HIj werd gebruikt door boeren en zijn taak was om kuddes vee te beschermen, vleeskarren te trekken of om spullen en geld te bewaken. Later werd hij, vooral in Duitsland, ook gebruikt als politiehond. Tegenwoordig is het vooral een gezelschapshond, maar hij wordt ook nog veel gebruikt als politiehond of waakhond.
Over het algemeen is het een redelijk rustige hond die erg zelfverzekerd is. Gemiddeld wordt hij zo’n tien jaar oud.
Uiterlijk
De Rottweiler is een redelijk grote en sterke hond die stevig gebouwd is. Het lichaam is goed gespierd. Hij heeft een kop met een brede snuit en zijn oren, die een driehoekige vorm hebben, hangen naar beneden. De staart van de Rottweiler heeft een normale lengte en wordt gedragen in het verlengde van de rug.
Hij heeft een korte en dichte vacht die altijd zwart is met roodbruine aftekeningen. Gemiddeld is een reu tussen de 61 en de 68 centimeter groot en een teefje tussen de 56 en de 63 centimeter.
Het karakter van de kruising
Het karakter van deze kruising kan redelijk pittig zijn. Daarnaast zal het ook een nieuwsgierige hond zijn. Hij heeft veel energie en dus ook redelijk veel beweging nodig. Het is daarom verstandig om elke dag een flinke wandeling te maken. Wanneer je dit niet doet, kan de hond zich namelijk vervelen.
Als hij zijn energie niet goed kwijt kan, kan hij vervelend gedrag laten zien. Dit doet hij dan niet om baldadig te zijn, maar simpelweg omdat hij teveel energie heeft. Je kunt dus beter een hond hebben die moe is dan een hond die nog veel energie heeft.
De training
De kruising tussen de Rottweiler en de Boerboel is een intelligente hond. Hierdoor is hij redelijk gemakkelijk om te trainen, maar het is wel heel belangrijk dat je consequent bent in de opvoeding. Bij deze kruising is het nodig dat het baasje duidelijk overwicht heeft. Hij moet dus echt boven de hond staan.
Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Wanneer deze hond namelijk geen duidelijke leiding krijgt, heeft hij de neiging om zelf de positie als leider in te nemen. Het is daarom verstandig om elke dag even te trainen, al is het maar een kwartiertje. Op deze manier weet de hond namelijk wie er de baas is.
Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Rottweiler
Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De gezondheid
Zowel de Rottweiler als de Boerboel heeft vaak te kampen met verschillende gezondheidsproblemen. De kruising tussen deze twee rassen heeft hier dus ook wel eens mee te maken. Vooral wanneer de twee rassen last hebben van dezelfde problemen, is de kans wat groter dat de kruising hier ook last van krijgt.
Als maar één van de ouders van de kruising een verhoogd risico heeft op een aandoening of ziekte, dan zal dit bij de kruising minder zijn. De mix tussen de Rottweiler en de Boerboel kan last hebben van een dysplasie, problemen aan het oog, hartproblemen, een naar buiten gedraaid ooglid of juist een ooglid dat naar binnen is gedraaid.
De verzorging
Houd er rekening mee dat de kruising tussen de Rottweiler en de Boerboel flink wat haar zal verliezen. Het is van tevoren lastig om te zeggen of de hond veel of weinig haar zal verliezen, maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Borstel de vacht van de hond geregeld om alle dode haren te verwijderen. Ook kun je af en toe de hond een wasbeurt geven. Dit moet je echter weer niet te vaak doen, want zo kun je de huid weer uitdrogen.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?
Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!