Home | Adopteren: de adoptie van een Rottweiler gaat op deze manier (tips)

Adopteren: de adoptie van een Rottweiler gaat op deze manier (tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De meeste mensen kiezen voor een puppy Rottweiler wanneer ze besluiten om een nieuwe hond te kopen. Dat is op zich ook niet gek, want zo kun je het langste van je hond genieten en bovendien is een puppy natuurlijk gewoon heel schattig. Echter kun je er ook voor kiezen om een Rottweiler te adopteren.

Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de hond! Je geeft hem hiermee namelijk een kans op een nieuw, fijn leven. Bovendien heb jij niet meer de zorgen om je hond op te voeden, want dat is al voor je gedaan. Je leest hier alles over het adoptieproces van een Rottweiler.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

Het asiel

Wanneer je een Rottweiler wil adopteren, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld naar het asiel gaan om te kijken of hier een Rottweiler zit. Je kunt de hond dan vaak al meteen mee naar huis nemen. Het nadeel van een hond adopteren uit het asiel is dat je niet altijd weet wat zijn verleden is.

Wanneer hij traumatische ervaringen mee heeft gemaakt, is dit niet altijd bekend. Gelukkig kunnen de mensen die de hond verzorgen in het asiel vaak wel iets over het beestje zeggen.

Het voordeel is natuurlijk dat de hond niet meer in een hokje in het asiel zit, maar dat hij zijn leven weer terug heeft. Bovendien is het heel goedkoop om een hond uit het asiel te halen. Je betaalt meestal tussen de €100,- en de €300,-. Dit zijn dan de onkosten die het asiel heeft gemaakt om bijvoorbeeld de hond in te enten en te chippen.

Een herplaatsing

Een andere manier om een Rottweiler te adopteren, is door te kiezen voor een hond die herplaatst moet worden. Hierbij gaat het dan om een hond die een bepaalde tijd bij zijn eigenaar heeft gewoond, maar die dan weg moet. Dit kan verschillende redenen hebben.

Misschien kan de eigenaar de hond niet aan of kan hij er financieel gezien niet voor zorgen. Andere redenen zijn bijvoorbeeld dat het baasje gaat verhuizen en dat de hond niet mee kan, dat het baasje komt te overlijden of dat de Rottweiler niet goed overweg kan met andere huisdieren.

Let op: Het kopen of adopteren van een Rottweiler (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillende organisaties

Er zijn verschillende organisaties en verenigingen die voor zo’n herplaatsing kunnen zorgen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale websites hiervoor, zoals www.ikzoekeenbaasje.nl. Hierop staat een actueel overzicht van verschillende honden die op dit moment ter adoptie aan worden geboden in Nederland.

Er staan dan profielen van de hond op die je kunt bekijken. Op basis hiervan kun je kiezen voor een kennismaking met de hond.

Ook rasverenigingen kunnen zich bezighouden met herplaatsingen van Rottweilers. Dat komt omdat zij handelen in het belang van de Rottweiler. Bovendien hebben zij intensief contact met de fokkers die bij hen aan zitten gesloten.

Wanneer mensen niet meer voor hun Rottweiler kunnen zorgen, nemen zij soms weer contact op met de fokker waarbij ze hem hebben gekocht. Rasverenigingen hebben regelmatig wel een oudere Rottweiler die een nieuw baasje zoekt. Zij helpen dan dus om een geschikte nieuwe eigenaar te vinden voor de hond.

Controle

Helaas kan het voorkomen dat de Rottweiler die herplaatst moet worden, geen fijn verleden heeft gehad. Zeker bij een Rottweiler kan dat erg vervelend uitpakken, omdat hij hier redelijk agressief van kan worden. Een hond van dit ras wordt dan ook niet zomaar herplaatst en het contact moet van beide kanten positief zijn.

Pas dan gaat het herplaatsingstraject van start. Hier zitten een aantal regels en een strenge selectie aan verbonden. Vooral wanneer de Rottweiler een rugzak met een verleden heeft, is het heel belangrijk dat de hond zo goed mogelijk herplaatst wordt. Tijdens het procedure zijn er verschillende controles, maar deze zijn er ook na de procedure.

Soms worden er zelfs speciale eisen gesteld aan het gezin waar de Rottweiler eventueel herplaatst wordt. Niet alle Rottweiler mogen bijvoorbeeld bij kinderen geplaatst worden of bij een huis waar ook katten of andere honden wonen. Andere Rottweilers mogen geen traplopen of zijn niet geschikt om te houden als huishond.

Mensen die specifiek op zoek gaan naar een Rottweiler, willen meestal graag een hond adopteren. Het is echter belangrijk om realistisch te blijven en te kijken of de hond en het baasje een goede match zijn. Hiermee kan namelijk voorkomen worden dat er ongelukken gebeuren of dat het toch nog misgaat.

Het komt dan ook wel voor dat de vereniging die de herplaatsing van de hond regelt ook een kijkje neemt bij de eventuele nieuwe eigenaar.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Rottweiler

Overweeg je een Rottweiler te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Reservering

Over het algemeen is het zo dat wanneer er iemand interesse heeft in een Rottweiler die herplaatst moet worden en de eerste kennismaking positief is verlopen, dat de hond dan wordt gereserveerd.

Je hebt dan in principe nergens recht op totdat alle documenten zijn getekend, maar het is natuurlijk niet fijn voor de hond als hij aan meerdere mensen tegelijk wordt gekoppeld. Gedurende de periode van de reservering en de kennismaking met het nieuwe baasje, zal de hond dus niet beschikbaar zijn voor een herplaatsing bij een ander gezin. Tijdens deze periode kan ook het toekomstige baasje er goed over nadenken of hij wel echt voor deze nieuwe uitdaging wil gaan.

Bij honden kan het namelijk best een traumatische ervaring zijn wanneer ze van baasje wisselen. Het is dus echt belangrijk dat de klik tussen de twee goed zit.

De kosten van een herplaatsing

Wanneer je kiest voor een hond die herplaatst wordt, zitten hier wel kosten aan verbonden. Echter zijn deze lang niet zo hoog als wanneer je kiest voor een jonge puppy. Een rasvereniging die vaak zo’n herplaatsing regelt, is een stichting en mag dus geen winst maken. Je hoeft meestal dan ook geen hoog bedrag te betalen.

De kosten zijn altijd verschillend. Het hangt namelijk af van de leeftijd van de hond en eventuele medische problemen of een rugzakje die de Rottweiler kan hebben. Het bedrag dat je voor de hond moet betalen, staat meestal benoemd in het profiel.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload