Home | Klein maar fijn: alles over de kleine Rottweiler (uitgebreid artikel)

Klein maar fijn: alles over de kleine Rottweiler (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rottweiler is een redelijk grote hond wanneer hij helemaal volgroeid is. Een reu is gemiddeld tussen de 61 en de 68 centimeter groot en een teefje is met een gemiddelde lengte van tussen de 56 en de 63 centimeter iets kleiner. Met zo’n grote hond ga je natuurlijk heel anders om dan met een Rottweiler die nog klein is.

Er zijn dan ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als je liever een Rottweiler wil die iets kleiner is, dan zijn er ook nog opties waar je voor kunt kiezen. Lees snel verder voor meer informatie over de kleine Rottweiler.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

De Rottweiler als puppy

Als je een Rottweiler puppy in huis hebt, dan zul je al snel in de gaten hebben dat hij heel erg snel groeit. Dat is hartstikke normaal. De voornaamste reden van deze snelle groei is zijn flinke eetlust. Het is dan ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw Rottweiler puppy voldoende beweging krijgt. Zo niet, kan hij al snel last krijgen van overgewicht.

Na ongeveer een jaar is de Rottweiler volwassen en meestal groeit hij dan ook niet meer. De grootste groeispurt van dit ras zit echter niet in de eerste paar maanden, maar in de zogenoemde puppy puberteit.

Beweging

Een Rottweiler puppy is heel actief en speels, maar het is wel belangrijk dat hij niet te veel beweging krijgt. De eerste maanden neemt een puppy namelijk al snel toe in spiermassa wanneer hij veel beweegt. Hij wordt dan dus ook zwaarder, maar dit gewicht wordt nog gedragen door een week skelet dat daar dus eigenlijk helemaal niet sterk genoeg voor is.

Je kunt er daarom beter voor zorgen dat je puppy nog niet op de trap loopt, lange wandelingen maakt of naast de fiets meeloopt. Dat is namelijk veel te veel beweging voor zo’n kleine puppy die nog veel rust nodig heeft.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rottweiler wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gebalanceerde voeding

Als je wil dat je Rottweiler puppy uitgroeit tot een volwassen, gezonde hond, dan is het belangrijk dat hij voeding krijgt die goed gebalanceerd is. Niet alleen de kwaliteit van het voedsel is belangrijk, maar ook de samenstelling ervan en de hoeveelheid die je geeft. Dit moet goed in balans zijn voor een evenwichtige groei.

De hoeveelheid voor die jij aan je Rottweiler geeft, is namelijk ook de energietoevoer. Als je je pup meer geeft dan dat hij nodig heeft, verloopt deze groei niet meer evenredig. Het kan echter lastig zijn om in te schatten of je je puppy te veel eten geeft of niet omdat ze in het begin nog niet zo snel aankomen.

Als je niet zo goed weet hoeveel je dan precies moet geven, kun je dit het beste vragen aan de fokker van wie je de pup koopt of aan de dierenarts.

Verschillende fases

Een puppy Rottweiler maakt verschillende fases mee in de eerste tijd van zijn leven. Als eerste heb je bijvoorbeeld de neonatale fase. Deze duurt twee weken. In deze periode zijn de ogen en de gehoorgangen nog gesloten, maar kan de pup wel al goed ruiken. Vervolgens komt de overgangsfase waarbij de pup zijn ogen wel open doet.

Daarnaast gaan zijn gehoorgangen ook open, dus kan hij nu ook horen. Daarna komt de indruksfase. Die duurt van de vierde tot de zevende week entijdens deze fase leert de puppy zijn omgeving steeds beter kennen.

Dan komen twee belangrijke fases. Eerst komt de socialisatiefase, van de achtste tot de twaalfde week. Het is belangrijk dat de puppy veel nieuwe indrukken opdoet zodat hij leert hoe hij moet reageren in deze situatie. Vervolgens komt de socialisatiefase waarbij de Rottweiler leert hoe hij met andere dieren en mensen om moet gaan.

Hoe beter hij gesocialiseerd wordt, hoe beter hij op latere leeftijd met anderen om kan gaan. Vervolgens komt de rangorde- en roedelfase, waarbij de hond zijn plek zoekt in de omgang met andere honden. Dan komt de puberteitsfase, waarbij de Rottweiler nogal koppig kan zijn. Tot slot komt de laatste rijpingsfase.

Deze duurt van de twaalfde tot de dertigste maand en hier groeit de kleine Rottweiler uit tot een grote, volwassen Rottweiler.

Leer alles over jouw lieve Rottweiler

Wil je álles leren over jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een kruising

Wil je graag een Rottweiler hebben als huisdier, maar vind je hem net wat te groot? Je zou dan ook nog eventueel kunnen kiezen voor een kruising. Een Rottweiler krijgt dan een nestje met een hond van een ander ras. Je hebt dan dus niet een hond die helemaal een Rottweiler is, maar hij heeft wel vaak de fysieke en de mentale kenmerken van het ras.

Als je dan dus de Rottweiler kruist met een ras dat kleiner is, dan kan het zo zijn dat de hond wel lijkt op een Rottweiler, maar dan een stuk kleiner. Zo heb je dus toch een kleine Rottweiler!

De Rottweiler wordt bijvoorbeeld wel eens gekruist met een Dobermann Pinscher. Dit is op zich niet een hele kleine hond. Een teefje is namelijk gemiddeld tussen de 63 en de 68 centimeter groot en een reu kan wel 68 tot 72 centimeter groot worden. Echter wordt er ook wel eens gekruist met de Dwergpinscher. Dat is dus een Pinscher in een kleiner formaat.

Dit klein formaat heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 25 en de 30 centimeter. Wanneer je dus een Rottweiler kruist met een Dwergpinscher, krijg je een soort miniatuur Rottweiler.

Het voordeel van zo’n kleine hond is dat hij ook nog eens een hogere levensverwachting heeft. Een gemiddelde Rottweiler wordt namelijk zo’n tien jaar oud, terwijl een miniatuur Rottweiler wel 12 tot 15 jaar oud kan worden. Kleinere honden leven nou eenmaal over het algemeen langer dan grote honden.

Een andere kruising die je wel eens ziet is de Rottweiler en de Teckel. De Teckel is natuurlijk ook een hele kleine hond, maar over het algemeen komt deze mix niet heel vaak voor. De lengte verschil zo erg dat de meeste fokkers het zielig vinden om een grote hond als de Rottweiler te kruisen met zo’n kleine hond als de Teckel.

Tot slot wordt de Rottweiler ook nog wel eens gemixt met de Rottweiler en de Pug, wat ook kleine honden zijn.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload