Home | Ontdek het karakter van de Rottweiler

Ontdek het karakter van de Rottweiler

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een rottweiler heeft nog te vaak het imago van een agressief karakter en dat is jammer, want dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Natuurlijk heeft elke hond een karakter dat een beetje bij het het ras past, maar ook de opvoeding en de eigenaar speelt een grote rol in het karakter van de hond.

Een rottweiler is namelijk wel onbevreesd en zelfverzekerd, maar ook heel gehoorzaam, toegewijd aan zijn eigenaar en goedaardig. Tenzij ze het gevoel hebben dat ze iemand, hun baasje bijvoorbeeld, moeten beschermen, zijn het over het algemeen ook nog eens vrij rustige honden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

De geschiedenis

Voordat je gaat kijken naar het karakter van de rottweiler, is het belangrijk dat je eerst weet waar de oorsprong van het ras ligt. Hier kun je namelijk al erg veel uit opmaken en het verklaart dan ook veel als je naar het karakter van de hond kijkt. De rottweiler is al heel oud en het begin van het ras brengt ons terug naar de oude Romeinen.

Waarschijnlijk stamt de hond namelijk af van een Romeinse leger hond. Wanneer de oude Romeinen op weg waren, moesten de rottweilers hun levende voorraad van eten beschermen. Het waren dus taaie en moedige honden. Dat is iets dat je vandaag de dag nog steeds terugziet in het karakter van de rottweiler.

Deze honden werden soms in kleine groepen achtergelaten in een stadje in het zuiden van Duitsland genaamd Rottweil. De Romeinen hadden hier namelijk een legerplaats. Hier waren ook veel Hongaren en Fransen en zij hadden al snel in de gaten dat die honden uit Rottweil goede veedrijvers waren.

Bovendien kregen zij ‘s nachts vaak de geldbuidel van hun baas om hun nek gehangen waardoor het ook meteen duidelijk was dat het een goede waakhond is.

Slechte imago

Er zijn genoeg mensen die bang zijn voor de rottweiler, terwijl dit helemaal niet hoeft. Hij staat namelijk bekend als een agressieve hond die veel blaft en je aanvalt als hij de kans krijgt. Zo werden rottweilers ook wel eens gebruikt door hun baasje om indruk te maken wanneer ze op straat lopen.

Om dan nog extra nadruk te leggen op de gevaarlijkheid van de hond, kreeg hij dan een halsband om vol met spikes. Een rottweiler heeft daarnaast ook best een intimiderend uiterlijk, wat hem niet meehelpt in zijn imago.

Ook werd een afbeelding van een rottweiler in bijvoorbeeld een logo al snel geassocieerd met een agressief imago. Vroeger werden rottweilers dan ook speciaal gefokt om zich agressief en dominant te gedragen. Dit werd gedaan zodat de hond een goede waakhond zou zijn en de indringer af zou schrikken. Hierdoor heeft het ras helaas een slechte naam gekregen.

Let op: Het karakter van jouw Rottweiler (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter van de rottweiler

Dankzij zijn geschiedenis is de rottweiler nog steeds een hele goede waakhond. Hij is alert en zal een indringer niet zomaar op zijn terrein laten. Maar zo agressief als zijn imago hem doet lijken, is hij helemaal niet. Worden rottweilers zonder agressie en gewoon rustig opgevoed, dan zijn het zelfs hele vriendelijke en rustige honden.

Rottweilers zijn nog steeds echte werkhonden en vinden het niet erg om hard te werken om hun baasje tevreden te houden. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen, waardoor ze ook veel beweging nodig hebben. Dit ras vindt het fijn om contact te hebben met mensen en hebben dan ook veel aandacht nodig, ondanks dat het zelfstandige dieren zijn. Wel kun je een rottweiler beter een tijdje alleen thuis laten dan een ander ras, maar natuurlijk wel nog steeds met mate.

Een rottweiler is heel erg trouwe aan het baasje en wil dan ook het gezin bewaken en beschermen. Dat is natuurlijk heel lief, maar dit zorgt er wel voor dat ze niet heel vrolijk reageren om vreemden. Ze kunnen namelijk nogal onbevreesd zijn. Vooral als hij de persoon nog niet kent, kan hij flink gaan blaffen om je weg te jagen. Ook als vervolgens duidelijk wordt dat het niet om een indringer gaat, zal de hond op het begin nog niet heel liefdevol zijn tegenover die persoon.

Over het algemeen is een rottweiler heel zelfverzekerd en toegewijd aan zijn gezin. Het is een goedaardige hond en is heel gehoorzaam naar zijn baasje toe. Doordat het vroeger als waakhond werd gebruikt, is hij nog steeds heel alert en erg dapper. Wanneer je rottweiler genoeg beweging krijgt, zal het verder een redelijk rustige hond zijn. Een echte gezinshond die alles voor zijn baasjes over heeft.

Rottweilers en kinderen

Mocht je een gezin hebben met kinderen, dan is het belangrijk om de hond meteen goed te trainen. Zo raken ze vertrouwd met veel menselijk contact en vinden ze het ook niet zo gek om met andere mensen om te gaan. Hierdoor is het ook geen probleem om je rottweiler mee te nemen naar andere gezinnen of bijvoorbeeld het park.

Als er bij jou jonge kinderen over de vloer komen die onbekend kunnen zijn voor je hond, dan is het verstandig om op het begin goed op te letten. Wanneer de kinderen wild aan het spelen zijn, kan dit namelijk verkeerd opgevat worden door je hond. Een onschuldige duw of por kan dan door de rottweiler opgevat worden als een aanval op zijn gezinslid.

Leer alles over het karakter van jouw Rottweiler

Wil je alles weten over het karakter van jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Mensenvriend

De rottweiler is meer een mensenvriend dan een dierenvriend. Wanneer je een puppy rottweiler hebt, zal het geen probleem zijn om te wennen aan andere huisdieren. Als je rottweiler iets ouder is of je krijgt een ander huisdier, dan zal je hond hier erg aan moeten wennen. Hij is veel liever bezig met mensen dan met andere dieren.

MAG-test

Vanwege het imago van de rottweiler is de rasvereniging verplicht om alle honden te laten testen op Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag. Dit wordt gedaan door middel van de MAG-test. Hierdoor krijgen rottweilers tegenwoordig een zachtaardig karakter en zijn ze minder agressief dan vroeger.

Met zo’n MAG-test wordt er dus voorkomen dat er hele agressieve rottweilers zijn. Zo wordt het imago van de rottweiler verbeterd en verandert hij langzaam maar zeker van een ‘agressieve’ hond naar een lieve familiehond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload