Home | Grote Rottweiler: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Grote Rottweiler: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rottweiler is een voormalige herdershond en waakhond die uit de Duitse stad Rottweil komt. Het is een rustige en zelfverzekerde hond die erg gehecht is aan zijn gezin. De Rottweiler kan mensen nog wel eens afschrikken. Dat komt mede doordat het best een grote hond is.

Zijn grootte heeft zo zijn voordelen, maar het heeft ook wel wat nadelen. Hierdoor is het namelijk een ideale waakhond, maar het zorgt er ook wel weer voor dat hij al snel last kan krijgen van gewrichtsproblemen. Je leest hier alles over het formaat van de Rottweiler.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

De grootte van een Rottweiler

De Rottweiler is een redelijk grote hond die sterk en stevig gebouwd is. Zijn lichaam is goed gespierd en een beetje gedrongen. Hij heeft een brede kop met een brede, middellange snuit. De oren staan hoog op de kop ingeplant, zijn driehoekig van vorm en hangen langs zijn kop naar beneden. Hierdoor lijkt de kop nog breder dan dat hij al is.

De staart van de Rottweiler heeft een normale lengte en hij wordt in het verlengde van de rug gedragen. Een reu heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 61 en de 60 centimeter. Een teefje is iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 56 en de 63 centimeter. Een reu weegt gemiddeld zo’n 50 kilo en een teefje weegt zo’n 42 kilo.

De geschiedenis

De Rottweiler werd vroeger voor verschillende doeleinden gebruikt. Wel was het altijd zijn taak om iets of iemand te beschermen of te bewaken. Hij begon namelijk als herdershond. Het was zijn taak om kudden vee te beschermen. Niet alleen tegen dieven, maar ook tegen wolven.

Later kreeg hij ook andere taken. Zo werd hij ook ingezet als waakhond. Soms was dit bij de boerderij en moest hij de boerderij bewaken.

Andere keren ging hij met zijn baasje naar het dorp. Als het baasje dan naar de kroeg ging, kreeg de Rottweiler zijn geld om zijn nek gehangen. De hond moest dan het geld van het baasje bewaken en voorkomen dat dit werd gestolen. Een hond met deze taken moest natuurlijk wel een grote hond zijn.

Een kleine hond is namelijk niet echt handig om te hebben als waakhond, omdat je deze gemakkelijker uit kunt schakelen. De Rottweiler was dus dankzij zijn grootte geschikt voor deze taken.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rottweiler wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De voordelen van een grote hond

De Rottweiler is dus een redelijk grote hond en dat heeft veel voordelen. Over het algemeen wordt er van grote honden bijvoorbeeld gezegd dat ze heel aanhankelijk, trouw en beschermend naar hun baasje toe zijn. Dat komt natuurlijk ook wel overeen met de geschiedenis van de Rottweiler omdat hij vroeger werd gebruikt als waakhond.

De meeste grote honden werden vroeger gebruikt als waakhond. Zij werkten dus echt voor hun baasje en waren erg loyaal.

Het is dus niet zo gek dat grote honden nog altijd trouw, beschermend en aanhankelijk zijn. Dat zit in hun genen. Daarnaast luisteren grote honden over het algemeen ook goed naar het baasje en zijn ze gemakkelijk om te trainen. Dat komt mede door hun snelle analysecapaciteit.

Veel beweging

Een grote hond zoals de Rottweiler heeft veel energie en hij vindt het dan ook heerlijk om een lange wandeling te maken. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, maar als het goed is weet je waar je aan begint wanneer je kiest voor een Rottweiler. Als je het niet leuk vindt om actief met hem bezig te zijn, is het beter om voor een kleine hond te kiezen.

Het is belangrijk voor de Rottweiler dat hij veel beweging krijgt. Wanneer hij dit namelijk niet genoeg krijgt, kan hij erg opgefokt raken omdat hij dan simpelweg zijn energie niet goed kwijt kan. De hond kan dan destructief gedrag laten zien en dat kan erg vervelend zijn.

Let er dan wel weer op dat je je Rottweiler niet te veel laat bewegen wanneer hij nog klein en jong is. Hij krijgt dan namelijk veel spieren, maar het gewicht wordt dan nog gedragen door een week skelet. Bovendien krijgt een grote hond zoals de Rottweiler al snel last van zijn gewrichten en is het beter om hem op het begin nog niet zoveel activiteiten te laten doen die zwaar zijn voor zijn gewrichten. Wild spelen, wandelen in mul zand of achter een stuiterende bal aanspringen is dus nog niet zo slim.

De nadelen van een grote hond

Helaas zitten er ook wat nadelen aan het hebben van een grote hond. Een grote hond neemt namelijk meer ruimte in beslag dan een kleine hond. Dat klinkt misschien logisch, maar veel mensen denken er niet over na. Ze denken echt aan de ruimte die de hond in beslag neemt en als hij in een hoekje ligt, dan is dat niet zo veel.

Echter heeft een grote hond ook meer beweegruimte nodig. Een hond als de Rottweiler wil graag buiten zijn en veel ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen. Niet iedereen heeft dat.

Leer alles over jouw lieve Rottweiler

Wil je álles leren over jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Duurder

Een grote hond is over het algemeen ook iets duurder om te onderhouden dan een kleine hond. Ze eten natuurlijk meer en dat kost ook meer geld. Daarnaast zijn de dierenartskosten vaak ook wat hoger dan bij een kleine hond. Wanneer ze medicijnen krijgen, hebben ze namelijk meer nodig om het gewenste effect te hebben.

Operaties zijn over het algemeen ook wat duurder bij een grote hond.

De gezondheid

Het grootste nadeel van een grote hond is de gezondheid. Grote honden worden namelijk over algemeen minder oud dan kleine honden. Dat komt omdat hun volwassen leven sneller gaat dan bij een kleine hond. Gemiddeld wordt de Rottweiler zo’n tien jaar oud. Bovendien hebben ze sneller last van bepaalde ziektes en aandoeningen, zoals een heupdysplasie.

Dit is een afwijking in het heupgewricht waarbij deze niet meer goed in de heupkom past. Op deze manier wordt er schade veroorzaakt en dat kan erg pijnlijk zijn voor de Rottweiler.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload