Home | Maak kennis met de Amerikaanse Rottweiler (lang artikel)

Maak kennis met de Amerikaanse Rottweiler (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Je zou zeggen dat een Rottweiler gewoon een Rottweiler is, maar dat is toch echt niet zo. Als je praat over de Rottweiler, dan ben je namelijk niet specifiek genoeg. Je hebt de Duitse Rottweiler, maar je hebt ook de Amerikaanse versie. De Duitse Rottweiler is de originele. Die bestaat namelijk het langst. De Rottweiler komt immers uit Duitsland.

Na verloop van tijd is ook de Amerikaanse Rottweiler ontstaan. Er zijn natuurlijk een heleboel overeenkomsten tussen deze twee Rottweilers, maar er zijn ook een aantal verschillen. Je leest hier alles over de Amerikaanse Rottweiler.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rottweiler nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Rottweiler!

De Amerikaanse Rottweiler

De Duitse Rottweiler bestond als eerst. Op een gegeven moment ging deze hond ook naar Amerika en werd er hier verder gefokt. Het rasstandaard van de Duitse rasvereniging werd steeds meer losgelaten en de Amerikanen gingen wat meer hun eigen ding doen. Er is nog altijd onduidelijkheid over wat de Amerikaanse Rottweiler precies is.

Sommigen zeggen namelijk dat het een aparte variatie is, terwijl anderen weer zeggen dat het een tak is van de Rottweiler met zijn eigen gedefinieerde bijzonderheden. De Amerikaanse Rottweiler is een hele kalme, zelfverzekerde en moedige hond die vaak wordt gebruikt als waakhond.

De verschillen

Op papier is het rasstandaard van de Allgemeiner Deutscher Rottweiler-Klub en de American Kennel Club bijna hetzelfde. Echt grote verschillen zijn er dan ook niet. In de praktijk zijn er toch wel een aantal kleine verschillen tussen deze twee soorten.

Het verschil dat het meest voor de hand ligt, is natuurlijk dat de Duitse Rottweiler is geboren in Duitsland en de Amerikaanse Rottweiler is geboren in de Verenigde Staten. Er zijn echter nog meer verschillen dan dat.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rottweiler wordt ook uitgebreid behandeld in Rottweiler Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter

Ook in het karakter zit een klein verschilletje tussen de Duitse Rottweiler en de Amerikaanse Rottweiler. De Rottweiler staat bekend als een agressieve hond en de rasverenigingen willen graag van dat imago af. Het is namelijk een hele lieve hond. De Allgemeiner Deutscher Rottweiler-Klub stelt dan ook strenge eisen aan het karakter van de hond.

De Duitse Rottweiler is dan ook vooral bedoeld als maatje. Hij wordt voornamelijk gebruik als werkhond en servicehond. Het is een ideale hond voor een gezin. De Duitse Rottweiler is namelijk gehoorzaam, rustig en een lieve kindervriend.

Het karakter van de Amerikaanse Rottweiler wordt over het algemeen iets anders beschreven. Dit is namelijk meer een moedige, kalme en zelfverzekerde hond. Wanneer het moet, zal hij niet aarzelen om zijn territorium met hand en tand te verdedigen. Hij is dan ook niet bang om de strijd aan te gaan met de vijand.

De Duitse Rottweiler wordt dus meer gefokt als een gezinshond terwijl de Amerikaanse Rottweiler meer wordt gefokt om als waakhond te gebruiken.

Couperen

Een ander duidelijk verschil tussen de Amerikaanse Rottweiler en de Duitse Rottweiler is er eentje die de mens zelf heeft bedacht. In Amerika wordt namelijk de Rottweiler gecoupeerd. Dat betekent dat zijn oren en zijn staart af worden geknipt. Meestal wordt dit meteen gedaan wanneer de hond een nog maar een paar dagen oud is.

Het staartje wordt dan gewoon met een schaar afgeknipt, soms zelfs zonder verdoving. Het wordt dan vervolgens dichtgeschroeid of gehecht. Een andere manier om de staart te couperen is door hem af te binden met een elastiekje en dan te wachten totdat de staart afsterft. Vroeger werd het gedaan omdat men dacht dat het beter was voor de hond.

Ze dachten dat hiermee hondsdolheid voorkomen kon worden of dat de hond er sneller van zou kunnen rennen. Tegenwoordig wordt het vooral gedaan in Amerika omdat het daar mode is en men het mooi vindt staan.

Bij de Duitse Rottweiler zul je dit niet zien. De Rottweiler heeft dan gewoon altijd een lange staart die in het verlengde van zijn lichaam wordt gedragen. Dat komt namelijk omdat het in Duitsland, net als in Nederland overigens, verboden is om de oren en de staart van de Rottweiler te couperen.

Mensen vinden het namelijk mishandeling en bovendien is het niet hoe de Rottweiler geboren wordt.

Het uiterlijk

In het uiterlijk zitten minimale verschillen tussen de Amerikaanse Rottweiler en de Duitse Rottweiler. De Amerikaanse variant is namelijk over het algemeen veel slanker en ranker. Daarnaast is hij ook wat minder gespierd vergeleken met de Duitse Rottweiler. In de meeste gevallen is de Amerikaanse Rottweiler wat groter, maar weegt hij minder.

Ook in de koppen zit een klein verschil. Het zit hem dan voornamelijk in de vorm van de kop. De Duitse Rottweiler heeft namelijk een iets bredere kop en een bredere neus. De kop van de Duitse Rottweiler lijkt wat meer op de kop van de Mastiff. Dat is ook niet zo gek, want waarschijnlijk werd de Duitse Rottweiler vroeger met dit ras gefokt.

De Amerikaanse Rottweiler heeft echter een smallere kop met een spitse en lange neus. Zijn kop doet weer meer denken aan de kop van de Duitse Herder.

Leer alles over jouw lieve Rottweiler

Wil je álles leren over jouw Rottweiler? Bekijk dan ook het Rottweiler Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Controles

In Duitsland worden de Rottweilers meer gecontroleerd op hun kenmerken dan in Amerika. De honden moeten dus echt aan het rasstandaard voldoen. Bovendien zijn de regels hier ook een stuk strenger. Er is namelijk in de Verenigde Staten geen club die het toezicht houdt op de fokkerijen met dit ras. Hierdoor ontstaan er steeds meer kruisingen en wordt het ‘standaard’ van de Rottweiler steeds waziger.

Een Amerikaanse Rottweiler kopen

Wanneer je een Rottweiler wil kopen en je wil liever een Amerikaanse dan een Duitse variant hebben, dan kan dat nog wel eens lastig worden. Hier in Nederland wordt er namelijk strenge gelet op de manier waarop een Rottweiler wordt gefokt. Hij moet dan ook voldoen aan de regels van de Duitse rasvereniging.

In Nederland en de rest van Europa wil men zo veel mogelijk af van het negatieve en agressieve imago van de Rottweiler. De hond wordt dus vooral gefokt als gezinshond en zijn staart mag niet gecoupeerd worden. In Amerika wordt de hond meer gefokt als waakhond en mag de staart wel nog gecoupeerd worden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rottweiler?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Rottweiler Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rottweiler wilde weten in één compleet e-book!”

Rottweiler Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Rottweiler!

  • Wil je een Rottweiler kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rottweiler zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rottweiler trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Rottweiler de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rottweiler en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Rottweiler Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Rottweiler Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Rottweiler Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload